BÖRSEN: AVSKILDA UTDELNINGAR SÄTTER VISS PRESS, OMXS30 -0,4%

2021-10-04 12:58:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har sjunkit hittills under måndagen och gått något svagare än omvärlden. Flera aktier påverkas av avskild rätt till utdelning, vilket tyngde det svenska storbolagsindexet ett par tiondels procent.

Vid 12.40-tiden hade OMXS30 gått ned 0,4 procent till nivån 2.246 medan tyska DAX och franska CAC40 snarare låg runt nollstrecket. Förnyad oro över den kinesiska fastighetssektorn tyngde utvecklingen i Asien efter att handeln med Evergrandes aktier handelsstoppats, noterade Olle Holmgren, chefsstrateg vid SEB, i ett marknadsbrev.

Electrolux, Nordea och Tele2 tyngdes av avskild rätt till utdelningar eller motsvarande och var ned i ungefär korresponderande härad. Bland övriga OMXS30-aktier sjönk Evolution och Sinch med närmare 2 procent.

Astra Zeneca steg 1,2 procent. Läkemedlet Enhertu har fått genombrottstatus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för patienter med metastaserande HER2-positiv bröstcancer som tidigare fått en eller flera anti-HER2-behandlingar.

Bland kursvinnarna återfanns även Assa Abloy och Atlas Copco med uppgångar kring 1 procent.

Scandi Standard föll 7 procent efter att ha vinstvarnat.

"Det tredje kvartalet har varit utmanande på många sätt. Det är vår bedömning att de betydande prisökningarna på insatsvaror kommer att fortsätta i det fjärde kvartalet", skrev Scandi Standard bland annat.

Azelios samlade aktievärde föll 21 procent till 2,9 miljarder kronor efter att DI pekat på att orderböckerna för solenergiföretaget står tomma och tidningen rest frågor kring aktörer som bolaget ingått avsiktsförklaringar med. Enligt Azelios vd Jonas Eklind är utvecklingen dock helt enligt plan.

Kindred, som i fredags klättrade 5 procent under hög omsättning, vände ned 7 procent till 130 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll med riktkurs 155 kronor. Även Pareto har dragit ned riktkursen på grund av situationen i Nederländerna, men med upprepad köprekommendation.

Svagt gick det även för diagnostikbolaget Aegirbio som tappade 7 procent.

Vertiseit, som levererar digitala lösningar för kundupplevelse i butik, steg 10 procent till drygt 30 kronor. Bolaget har satt nya finansiella mål och ska göra en riktad nyemission på 100 miljoner kronor med teckningskurs 24 kronor.

Bergman & Beving handlades upp 4 procent i spåren av köpstämpel i måndagens Dagens Industri.

Skistar backade ytterligare 2,5 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll.

Verkstadsbolaget Nederman steg 10 procent till ett marknadsvärde på 6,4 miljarder kronor. I Dagens Industri i helgen framgick att Börspodden-profilen John Skogman anser att aktien är köpvärd, dels som ett återöppnings-case, men även som ett hållbarhetsbolag.

Medicinteknikbolaget Senzime har kapitalmarknadsdag på måndagseftermiddagen och meddelade att omsättningsmålet på 200 miljoner kronor år 2023 kvarstår, trots att pandemin tillfälligt har begränsat företagets tillträde till sjukvården. Aktien steg 1,4 procent.

Bland Börsveckans köpråd klev Giab och Hexicon upp 4 respektive 7 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 4 oktober

image

Källa: InfrontDirekt-SE