BÖRSEN: AVANZA RAPPORTFALLER I NEGATIV ÖPPNING, OMXS30 -0,3%

2021-10-18 09:54:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades nedåt i inledningen av den första rejäla rapportveckan för tredje kvartalet, där ett flertal av tungviktarna i OMXS30 öppnar böckerna. Avanza föll trots delårssiffror över förväntan.

Omkring 45 minuter in på handelsdagen sjönk storbolagsindexet OMXS30 med 0,3 procent, efter att också Asiens börser handlats söderut under morgonen.

I rapportflödet noterades nätbanken Avanza, vars totala intäkter och resultat över förväntan för tredje kvartalet samt en efterutdelning om 2:95 kronor per aktie för 2020 inte räckte till för att vinna investerarnas gunst.

Bland storbolagen handlades banksektorn upp, med Handelsbanken och Nordea i indextäten cirka 1,5 procent upp. Även gruvbolaget Boliden steg 1,5 procent mot bakgrund av fortsatta uppgångar i basmetallpriser.

I botten fanns trion Kinnevik, Getinge och Sinch, med nedgångar på mellan 1,5 och 2,5 procent.

Avanzas aktie föll med omkring 5 procent efter intäkter som överträffade Infronts analytikerkonsensus med cirka 8 procent. Rörelseresultatet var cirka 10 procent bättre än väntat. Bolaget flaggar dock för kostnadsökningar med ungefär 20 procent för 2022, vilket överskrider långsiktiga kostnadsprognoser.

Under sommaren behövde Avanza fokusera på rekryteringar till kundstödjande funktioner och för att upprätthålla utvecklingsagendan har rekryteringstakten växlats upp generellt, säger vd Rikard Josefson i rapporten.

TF Bank lyckades bättre utifrån kursreaktion att döma, då aktien handlades upp med 5 procent. Inför delårsrapporten på måndagen utkom nischbanken med nya finansiella mål under söndagskvällen. Det överordnade målet är att låneportföljen ska ha fördubblats till 20 miljarder kronor senast första halvåret 2025. Organisk tillväxt har således fortsatt hög prioritet.

Ytterligare nytt mål är att TF Bank samtidigt ska nå en avkastning på eget kapital som väl överstiger 20 procent. Rapporten var i princip helt och hållet i linje med förväntan. Färre pandemirestriktioner i Europa bidrog till att låneportföljen ökade med 9 procent under tredje kvartalet, enligt vd Mattias Carlsson.

Från nyhetsflödet stack Eolus Vind ut, med en nyhet som ledde till kursfall på 9 procent. Avtalet med Commerz Real, som aviserades den 29 september och avsåg försäljning av tre vindparker, har sagts upp och som en konsekvens kommer orderstocken att minska med 82,5 miljoner euro medan kontrakt för framtida driftavtal kommer att minska med 68 megawatt.

Orsaken bakom avtalsuppsägningen är att nödvändiga tillstånd inte beviljats före stoppdatumet i avtalet.

På rekommendationsfronten har Dagens Industri rekommenderat sälj för programvarubolaget Vitecs aktie i analysen "Veckans aktie.

Vitec har vuxit snabbt och lönsamt genom åren. Problemet är att aktien har blivit för omtyckt av aktiemarknaden och därmed är i dyraste laget. Aktien föll med 8 procent.

Börsveckan rekommenderar köp för bettingbolaget Better Collective och bostadsutvecklaren Bonava i den senast utgåvan. Better Collective steg med 4 procent och Bonava var upp med 1,5 procent. Avvakta blir rådet för berghantering- och grundläggningsbolaget Nordisk Bergteknik, medicinteknikbolaget Arjo, och FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare. Nordisk Bergteknik steg med omkring 1 procent, Arjo var upp med 4 procent efter att Nordea i sin tur återupptagit bevakning med rekommendationen köp och FM Mattsson var ned med 4 procent.

Affärsvärlden rekommenderade i sin tur på söndagen köp för prismärkningsföretaget Pricer, som steg med 2 procent.

Probiotikabolaget Probis aktie har höjts till behåll från sälj hos SEB, som dock sänker riktkursen till 390 från 415 kronor. Aktien stängde på 387:50 kronor i fredags. Aktien sjönk med 3,5 procent. Handelsbankens rekommendationshöjning till behåll från sälj för Mycronic bidrog till kurslyft med 3 procent.

Rekommendationslyft modell större kunde noteras i Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, där Danske Bank höjt till köp från behåll med riktkurs 208 kronor. Aktien steg 8,5 procent till 194 kronor.

Bild: Stockholmsbörsens OMXS30 måndag den 18 oktober

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE