BÖRSEN: ATLAS COPCO FÖRLORARE PÅ BLANDAD BÖRS, OMXS30 -0,3%

2022-05-16 17:44:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pendlade mellan plus och minus under måndagen, för att avsluta på rött. Sämst för dagen gick det för Atlas Copco medan Boliden i stället stod som vinnare.

Regeringen har vid ett extra regeringssammanträde tagit beslut om att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet sjunkit 0,3 procent till nivån 2.004. Aktier för drygt 20 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under dagen.

Inom storbolagsindexet OMXS30 noterades A-aktien i Atlas Copco i botten, med ett tapp om 4,3 procent. Electrolux och Hexagon sågs även bland förlorarna och sjönk 2,3 respektive 1,7 procent.

På andra sidan indexet återfanns Boliden i fronten med ett avancemang på 2,7 procent. Även Ericsson, som fått köpstämpel av Dagens industri, och Astra Zeneca sågs tydligt uppåt med avancemang om 1,8 respektive 1,7 procent.

Sektorsvis hade oljebolag en bra dag, troligen drivet av stigande priser på det svarta guldet. IPC stärktes 5,4 procent och Enquest avancerade 3,3 procent. Resterande Stockholmnoterade oljebolag utvecklades uppåt med 0,6-1,7 procent. På basmetallfronten var utvecklingen övervägande uppåt.

Electra, som driver butikskedjor för hemelektronik och telekomprodukter, handlades 1,7 procent högre. Bolaget har lämnat nya finansiella mål efter ett samgående med Elon, i vilken Electra är moderbolag och Elon Group med dotterbolag ingår. Electra siktar nu mot att ha en årlig organisk nettoomsättningstillväxt om 5 procent. Den justerade rörelsemarginalen ska uppgå till 3 procent på medellång sikt, för att nämna några av målen.

Kursrusning bjöd Immunicum på. Forskningsbolaget har presenterat interimsresultat från Advance II-studien i fas 2 med cancervaccinkandidaten DCP-001. Interimsutfallet beskrivs av bolaget som "positivt", vilket marknaden tycktes hålla med om som handlade upp aktien med 14,7 procent.

Ferronordic, som är återförsäljare av anläggningsmaskiner och har stor försäljning till Ryssland, sågs klättra upp nästan 14 procent och fortsatte därmed i en fem dagar ihållande uppåtgående trend. Sedan årsskiftet är aktien dock ned med över 85 procent.

H&M-gruppens huvudägare familjen Persson har ånyo tankat aktier i modejätten. 4,2 miljoner aktier har förvärvats under föregående vecka vilket motsvarar en köpeskilling om sammanlagt dryga 0,5 miljarder kronor. Tidigare i april i år köpte familjen aktier för cirka 2 miljarder kronor i H&M. Aktien rörde sig upp 0,9 procent.

Genovis, som marknadsför enzymer, antikroppar och reagenser för läkemedelsforskning och diagnostik, steg 6,1 procent efter att Nordea inlett bevakning med köprekommendation.

Diagnostikbolaget Aegirbio, som haft en märkbart turbulent aktiekursresa det senaste året, har utsett Patrik Gotthardt till tillförordnad finanschef. Aktien stängde 9,6 procent högre.

Rapportaktuella gamingbolaget Star Vault pressades 6,7 procent trots en tydligt ökad omsättning och ett bättre resultat före skatt för det första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.Graf: OMXS30 måndagen den 16 maj

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE