BÖRSEN: ÅTERHÄMTNING VÄNTAS, MEN FORTSATT SPÄNT I UKRAINA

2022-02-21 08:47:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda veckans första handelsdag med en återhämtning efter fredagens nedställ. Läget i Ukraina är dock fortsatt spänt. USA:s president Joe Biden uppger sig vara redo att träffa Vladimir Putin så länge som Ryssland inte invaderar Ukraina, men Biden har även sagt att han tror att Rysslands president har givit order om att attackera grannlandet och att USA är redo att införa sanktioner.

USA-börserna sjönk en aning på fredagskvällen efter Stockholmsbörsens stängning, men terminerna indikerar en återhämtning när USA-handeln i morgon tisdag så småningom ska återupptas efter måndagens amerikanska helgledighet.

Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 0,9 procent. I fredags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 1,4 procent till 2.198.

Bland de ledande Europabörserna indikerar terminerna en uppgång på Frankfurtbörsen med 1,1 procent medan Parisbörsen väntas stiga 0,8 procent.

Tapetbolaget Embellence förvärvar amerikanska Artscape som tillverkar och säljer fönsterfilm. Köpeskillingen är 20 miljoner dollar för bolaget som omsätter 14 miljoner dollar.

På temat kapitalanskaffningar har röntgenteknikföretaget Luxbright bestämt sig för att göra en helt säkerställd företrädesemission på 25 miljoner kronor.

Astra Zeneca uppvisar tillsammans med den japanska partnern Daiichi Sankyo en väsentligt förbättrad överlevnad i en viss form av spridd bröstcancer, så kallad HER2-låg. Det visar övergripande resultat i fas 3-studien Destiny-Breast04.

Styrelsen i Green Landscaping har beslutat att aktivera återköpsprogrammet av egna aktier. Syftet är att kunna överlåta aktier som betalning i samband med framtida förvärv och undvika utspädning för befintliga ägare.

När det gäller bokslutsrapporter är måndagen som så ofta lite lugnare innan det senare i veckan väntas en rad rapporter. Säkerhetskoncernen Tcecur har dock lagt fram siffror och redovisade en nettoomsättning på 107 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (62). Av omsättningen stod de nyförvärvade bolagen Låsteam och RF Coverage för 31 miljoner kronor medan övriga koncernenen växte organiskt med 23 procent. Ebitda-resultatet steg till 14,4 miljoner kronor (4,9).

Medicinteknikbolaget Monivent, med fokus på att förbättra vården för nyfödda barn med andningssvårigheter, redovisar en ungefär oförändrad kvartalsförlust kring 3 miljoner kronor, men nettoomsättningen tredubblades till 1,2 miljoner.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i trädgårdsprodukttillverkaren Husqvarna. Tidningen ser visserligen risk att Husqvarnas marginaler är uppumpade av pandemin, men framtidsutsikterna verkar ljusa och aktien är inte farligt dyr, heter det.

Affärsvärlden anser vidare att Proacts nya förvärv och en förbättrad intäktsmix lockar till köp, trots att IT-företaget påverkades av halvledarbristen under 2021.

Börsveckan har flera köprekommendationer i veckans utgåva: Trelleborg, Qleanair, Evolution, Boule, Cellavision och Hexpol.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för fastighetsbolaget Trianon till behåll från sälj. Riktkursen höjs från 195 till 205, jämfört med fredagens stängningskurs på 201 kronor.

På måndag är det debut på Nasdaq First North för Lyckegård som säljer jordbruksredskap. Lyckegårds nyemission på 35 miljoner kronor inför noteringen tecknades till 108 procent. Teckningskursen på 5:95 kronor per aktie värderade bolaget till 60 miljoner kronor före emissionstillskottet.Direkt-SE