BÖRSEN: ÅTERHÄMTNING MED TELE2 UPP PÅ SEKTORNYHET, OMXS30 +0,6%

2023-03-17 10:17:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel uppåt, i likhet med ledande Europebörser efter torsdagens breda uppgångar i volatil handel. Den bankkris som varit i fokus rullade vidare med likviditetsstöd från storbanker för amerikanska First Republic Bank efter svensk stängning på torsdagen.

Vid 10.10-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stärkts 0,6 procent till nivån 2.138. Aktier för 3,1 miljarder var omsatta. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC 40 upp 0,7-1 procent.

Noterbart ur bemärkelsen börsvolatilitet på fredagen är att en rad kontrakt för indexterminer, börsindexoptioner och aktieoptioner löper ut samtidigt i en så kallad "triple witching", vilket kan tendera att leda till större svängningar i handeln än normalt.

I storbolagsindexet OMXS30 var teleoperatören Tele2 i täten, 4 procent upp. En nyhet i sektorn var att Telenor diskuterar en affär med Hongkongbaserade CK Hutchison, som äger Tre.

Toppen utgjordes också av fastighetsbolaget SBB, som steg 3,3 procent, och gruvbolaget Boliden, som steg 2,6 procent.

De svenska storbankerna gick mot en positiv avslutning på veckan, som präglats av oro i sektorn, där aktierna befann sig 0,2-1,4 procent upp.

Längst nere i OMXS30 fanns hygienpappersbolaget Essity, som handlades ned 0,4 procent. Detta trots att det ur analysflödet noterades att Deutsche Bank höjer riktkursen för Essity till 280 kronor från 265 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

I lägre härad fanns också investmentbolaget Investor och värmeteknikbolaget Nibe 0,1 procent ned.

I ett relativt tunt nyhetsflöde relaterat till de svenska börsbolagen noterades att den kinesiska fordonsbolagsinvesteraren Zhejiang Geely, största ägare i Volvo Cars och även storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo, har dumpat hela innehavet i den tyska lastbilstillverkaren Daimler.

Avyttringen medför att Geely kan ta plats i styrelsen i Daimler-konkurrenten Volvo, där fordonsinvesteraren också är storägare, enligt ägarstyrningsexperter som Dagens Industri intervjuat. Volvo-aktien klättrade 1,4 procent.

I toppen av Stockholmsbörsen i sin helhet hittades Nobia efter att DNB Markets höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Riktkursen höjs till 27 från 20 kronor. Aktien steg med över 10 procent.

Halvledarbolaget Sivers steg 9,4 procent efter att ha tecknat ett utvecklingsavtal för en avancerad satellitkommunikationslösning med Thorium Space, ett polskt satellitkommunikationssystemsbolag. Avtalets värde uppgår till cirka 19,5 miljoner kronor.

Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisade ett rörelseresultat på -3,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (10,7). Bolaget meddelade även att de under årets första månader har observerat en fortsatt svag marknadstillväxt från slutet av året före. Aktien rasade 18 procent.

Spiffbet störtade 18 procent. Bolaget som utvecklar onlinespel för kasino och betting, avser genomföra en kvittningsemission och en parallell företrädesemission. Bolaget bedömer fortsatt att ebitda-breakeven är möjlig under 2023.

Bild: OMXS30 fredag den 17 mars

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE