BÖRSEN: ÅTERHÄMTNING, FORTSATT KRIG I UKRAINA, OMXS30 +2,6%

2022-02-25 14:57:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var på fredagseftermiddagen upp i en återhämtning från torsdagens stora fall som drevs av Rysslands krig mot Ukraina som på fredagen alltjämt pågick. Ryssland påstår sig vara redo att sända en delegation till Minsk för samtal med Ukraina, men bara om landet kapitulerar först.

Klockan 14.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 2,6 procent till nivån 2.132, men index stod fortfarande lägre än inför Rysslands angrepp. Även de ledande Europabörserna var upp runt 3 procent.

Sinch, som gick starkt även i torsdags, fortsatte upp 7 procent, följt av Alfa Laval och Atlas Copco som ökade drygt 4 procent. Även mer defensiva Essity och Swedish Match lyfte drygt 3 procent. Hexagon som förvärvar det amerikanska SaaS-bolaget ETQ för 1,2 miljarder dollar, steg 3,4 procent.

Enda storbolag på minus i OMXS30 var SKF som tappade 0,2 procent.

Lastbilsföretaget Volvos underleverantör Nordiq Group stoppar sina leveranser till Volvos lastbilsfabrik i ryska Kaluga och inväntar besked om sanktioner.

"Vi vill inte ha blod på våra händer. Vi vet inte var lastbilarna hamnar", sade Nordiq Groups vd Stefan Ottosson till Dagens Industri. Volvo-aktien var upp 2 procent i linje med den breda börstendensen.

I övrigt har nyhetsflödet dominerats av kvartalsrapporter där flera aktiekurser reagerade kraftigt.

Husvagns- och husbilsföretaget Kabe, vars aktie har gått svagt hittills i år, tog tillbaka mark genom en kursuppgång på 16 procent efter bolagets bokslutsrapport som bjöd på högre omsättning och vinst.

Även Björn Borg fick ett varmt mottagande och var upp 11 procent. I det fjärde kvartalet ökade rörelseresultat med över 50 procent till 10 miljoner kronor efter en försäljningsökning på 22 procent. Höjd utdelning föreslås av styrelsen.

Finansbolaget Catellas totala intäkter steg i det fjärde kvartalet med 17 procent och rörelseresultatet mångdubblades till 145 miljoner kronor. Aktien handlades upp 11 procent.

Humble steg 15 procent efter sin kvartalsrapport som bjöd på en organisk tillväxt för de helägda dotterbolagen om 42 procent. Det justerade ebitda-resultatet ökade från en liten förlust till ett överskott på 152 miljoner kronor.

Energiteknikbolaget Azelios rörelseförlust dubblerades till 100 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Pandemin har resulterat i stora utmaningar i form av restriktioner och komponentbrist, uppgav bolaget som i år avser stärka kapitalet med 300–500 miljoner kronor. Aktien rasade 27 procent.

Det hårt kurspressade diagnostikbolaget Aegirbio uppgav att det avtal som bolagets tidigare distributör träffat avseende Indien om minst 20 miljoner tester inte kommer att fullföljas på grund av krav på lokal tillverkning. Aktien föll inledningsvis, men nedgången dämpades sedan.

Kundlojalitetsbolaget Awardit redovisade högre omsättning och vinst, om än med stöd av förvärv. Aktien avancerade 15 procent.

Concejo, som tidigare hette Consilium, föll däremot 16 procent trots ett kvartal där rörelseförlusten minskade.

Acconeer lyfte 15 procent efter att ha tecknat avtal om att bli direktkund till Globalfoundries som är ett kontraktstillverkningsföretag för halvledarkomponenter. Genom att bli direktkund ska Acconeer få bättre villkor.

SBB, som innan dagens handel tappat över 15 procent, återtog 7 procentenheter till 44 kronor. Pareto Securities har höjt sin rekommendation till köp med riktkursen 60 kronor.

Calliditas, som fått en köprekommendation från Carnegie, klättrade 10 procent.

På fredagen var det handelspremiär för Rebelle, en digital marknadsplats för handel med second hand-kläder och accessoarer från lyxmärken. Bolaget gick till First North med en teckningskurs på 28 kronor per aktie i en nyemission om 200 miljoner kronor. Aktien handlades vid 19:50 kronor, en nedgång på 30 procent.


Graf: OMXS30 de fem senaste handelsdagarna

image

Källa: InfrontDirekt-SE