BÖRSEN: ASSA OCH AMASTEN UPP UNDER RAPPORTTÄT DAG, OMXS30 -0,1%

2021-11-18 10:00:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen oregelbundet, ungefär i linje med de ledande Europabörserna som steg marginellt. Dagen har bjudit på en rad delårsrapporter som har styrt om enskilda kurser.

Klockan 09.50 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent vid nivån 2.382. Aktieaffärer för 3,5 miljarder kronor hade då gjorts upp via Stockholmsbörsen.

Låsföretaget Assa Abloy steg 1,5 procent till 271 kronor efter att ha fått höjd rekommendation av Berenberg Bank till köp med riktkursen 305 kronor.

Evolution var åter högst omsatt och återhämtade sig 1,7 procent efter onsdagens nedgång under livlig handel.

Gamingbolaget Embracer, som sjönk rejält i onsdags, var också fortsatt högt omsatt, men aktien var ner med beskedliga 0,7 procent.

Fastighetsföretaget SBB har ingått avtal om att förvärva 35 procent av Amasten för 3,5 miljarder kronor. Priset är 13:30 kronor per aktie, att jämföra med onsdagens stängningskurs på 12:02 kronor. Amasten steg 11 procent till 13:36 kronor medan SBB-aktien adderade 2 procent.

Investeringsbolaget Ratos har förvärvat 75 procent av aktierna i Presis Infra, en norsk underhållskoncern inom samhällskritisk transportinfrastruktur. Köpeskillingen på skuldfri basis för 100 procent av aktierna är 2,6 miljarder norska kronor. Ratos B-aktie steg 3,3 procent.

Balkongbolaget Balco redovisade på morgonen något minskad lönsamhet, men förväntar sig en stark orderingång kommande kvartal. Aktien avancerade 2,7 procent.

Investmentbolaget Storskogen klättrade 4 procent efter att ha redovisat en förbättrad nettovinst på 314 miljoner kronor i kvartalet. Vd Daniel Kaplan anser att bolaget har lyckats hantera utbuds- och fraktstörningar genom att bygga lager. Under året har serieförvärvaren gjort 59 förvärv, men under det gångna kvartalet var takten lägre på grund av noteringsprocessen.

Nyligen noterade Nordisk Bergteknik, verksamt inom berghantering och grundläggning, steg 10 procent sedan bolaget meddelat en ökning av rörelseresultatet till 32 miljoner kronor. Nettoomsättningen mer än fördubblades till drygt en halv miljard kronor, men den organiska tillväxten sjönk till 23 procent.

Raysearch, en leverantör av bland annat dosplaneringssystem inom strålterapisystemsektorn, bedömer i sin delårsrapport att covid-19-pandemin kommer att ha negativ påverkan på bolagets omsättning och resultat under ytterligare ett antal månader framöver, främst genom att order kan komma att fördröjas. Aktien var ned 3,0 procent.

Eolus Vind nästan dubblerade kvartalsomsättningen, men nådde nätt och jämnt ett nollresultat. Aktien föll 10 procent.

Bland övriga delårsrapporterande bolag kan noteras uppgångar för Generic på 7 procent och fastighetsbolaget Arlandastad med 3 procent medan Karolinska Development föll 15 procent och Inzile 14 procent. Metacon och Alelion tappade ett 4 respektive 7 procent.

Nordea Markets har höjt sin riktkurs för Cint med 15 procent till 157 kronor och upprepad köprekommendation. Aktien klättrade 1,9 procent.

En annan kursvinnare var Studentbostäder som ökade 5 procent med stöd av att Pareto inleder bevakning av aktien med rekommendationen köp.

Vidare har Pareto inlett bevakning av AAC Clyde Space med köprekommendation och en riktkurs på 10 kronor, vilket kan jämföras med onsdagens stängningskurs på 2:81 kronor. Aktien svarade med att stiga 23 procent till 3:45 kronor.

Teknikbolaget SHT Smart High-Tech steg 28 procent i premiären på Spotlight, jämfört med teckningskursen i unitemissionen inför noteringen.Direkt-SE