BÖRSEN: ASSA ABLOY FORSATTE UPP PÅ GRÖN BÖRS, OMXS30 +1,1%

2022-02-07 17:42:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade den nya veckan starkt där Assa Abloy och Evolution agerade draglok bland storbolagen.

När sista avslut gjorts var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,1 procent till nivån 2.279. Därmed var förra veckans nedgång upphämtad. Aktier för 20,5 miljarder bytte under dagen ägare på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Assa Abloy tog marknaden på sängen med fredagens bokslutskommuniké och rapportdagen slutade med en uppgång på 7 procent. På måndagen adderades ytterligare 3,2 procent till börsvärdet med stöd av en köprekommendation från DNB som konstaterade att låsbolaget är ett av få industribolag som lyckats mota inflation i grind med egna prishöjningar.

Dagens vändning bland de mest omsatta storbolagen stod Evolution för när livekasinobolaget gick från en nedgång på omkring en procent till att avsluta dagen med en uppgång på 4,7 procent.

Sämre gick det för Tele2 som pressades ned 1 procent. SEB Equities menade i en analys att teleoperatörens utsikter för att lämna extrautdelningar har försämrats och sänkte aktien i två steg från köp till sälj. Telekomoperatörens största ägare som haft en tuff start på året återfanns också i botten med en nedgång på 0,5 procent.

De båda ögonsensorbolagen Tobii och Smart Eye gick starkt med uppgångar på 4,5 respektive 10 procent. I Tobiis fall låg förhandlingar med Sony om att bli leverantör till det nya Playstation VR-headsetet bakom uppgången. Smart Eyes lyft tog avstamp i en order från "en av Europas största biltillverkare". Intäkterna från ordern bedöms till 50 miljoner kronor.

Diamyd Medical meddelade på söndagskvällen att fas 3-studien Diagnode-3 som pausades i slutet av november kommer att återupptas och aktien steg 12,6 procent på First North.

Carnegie höjde rekommendationen för Munters till köp och aktien fanns högt upp i listan på Stockholmsbörsen med en uppgång på 6,6 procent till 69:80 kronor. Carnegies nya riktkurs har satts till 75 kronor (65).

Fabege kom vid lunchtid med kvartalsrapport som gillades av marknaden och när besked om att aktieåterköp program inleds steg aktien ytterligare och stängde upp 5,5 procent.

SBB som föll 5,8 procent på fredagen i förra veckan fortsatte ned 4,5 procent trots att fastighetsbolaget inte gjort några större avtryck i nyhetsflödet de senaste dagarna. En analytiker sade till Dagens industri att det kan ha med ränteoro att göra men menade samtidigt att kursrörelsen i SBB är överdriven.

Truecaller har inlett samarbeten med flera Android-telefontillverkare om att förinstallera bolagets app i telefonerna på ett antal större marknader och aktien steg 6,7 procent.

Addlife meddelade i förra veckan att vd Kristina Willgård kommer att avgå. Det hindrade inte vd:n från att fylla på portföljen och köpte på måndagen aktier till ett värde om närmare 6 miljoner kronor i bolaget. Även styrelseordförande Johan Sjö öppnade plånboken och köpte aktier för 4 miljoner kronor. Köpen ingav förtroende och medicinteknikbolagets aktie steg drygt 7 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 7 februari

image

Källa: InfrontDirekt-SE