BÖRSEN: ALLT SÄMRE HUMÖR JU LÄNGRE DAGEN LED, OMXS30 -1,5%

2022-07-05 17:38:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en inledning med plustecken vände Stockholmsbörsen under tisdagsförmiddagen till negativa index. Nedgången fick sedan ökad styrka när det stod klart att USA-börserna tänkte börja i negativ riktning.

Dustin fick tummen ned av börsen efter att ha kommit med kvartalsrapport och SAS fortsatte sin resa nedåt efter att ha ansökt om att inleda ett så kallat chapter 11-förfarande i USA.

Vid stängning hade OMXS30 tappat 1,5 procent till 1.866 och aktier för cirka 18,1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. På kontinenten backade tyska DAX 3 procent medan franska CAC 40 tappade 2,6 procent.

Inom OMXS30 syntes Alfa Laval högst upp med ett avancemang på blygsamma 0,3 procent. Även Assa Abloy lyckades stiga med 0,1 procent – dessa aktier var de enda inom indexet som slutade dagen på plus, medan Electrolux var oförändrad.

Sämre gick det för Boliden och Volvo som handlades ned 5,3 respektive 3,5 procent. Även storbankerna sjönk rejält med nedgångar på 1,5-3,2 procent för SEB, Swedbank och Nordea, medan Handelsbanken höll emot något bättre och endast tappade 0,7 procent.

Turbulensen fortsatte i krisande SAS, vars aktie tappade ytterligare 10 procent till 0:554 kronor och dessutom gavs observationsstatus av Nasdaq. På morgonen framkom att bolaget lämnat in en ansökan om att i USA inleda ett så kallat chapter 11-förfarande, en rättslig process för finansiell rekonstruktion under domstols tillsyn. Flygbolaget skrev att det räknar med att kunna uppfylla sina affärsförpliktelser på kort sikt och att det är i "långt gångna" diskussioner med flera potentiella långivare om ytterligare bryggfinansiering.

Dustin bekände färg för det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (mars-maj). Det justerade ebita-resultatet var 201 miljoner kronor, vilket var lägre än väntade 218 miljoner kronor enligt Infronts analytikerestimat. Den organiska försäljningstillväxten var dock 19,7 procent vilket var klart högre än väntade 13 procent. Marknaden var emellertid inte imponerad och sänkte aktien 5,4 procent.

Oljepriset föll brant i den sena handeln och brentoljan tappade nära 10 procent. Bland de aktier som drabbades fanns Enquest (-9 procent), Maha Energy (-7,1 procent) och IPC (-6,4 procent).

Thule avancerade 4,5 procent. I en analys skrev Dagens Industri att friluftsbolaget kan vara näst på tur att bli uppköpt, mot bakgrund av Nordic Capital och CVC partners bud på Cary Group tidigare.

"Bolaget har många grunddrag som riskkapitalbolag gillar och värderingen är nu historiskt pressad", skrev tidningen.

Medicinteknikbolaget Irras rasade hela 49 procent till 0:95 kronor. Bolaget meddelade om en företrädesemission på 215 miljoner kronor där teckningskursen har satts till 0:30 kronor, cirka 84 procent under måndagens stängningskurs 1:86 kronor. Bolaget har även satt upp nya finansiella mål där ett är att nå en omsättning på minst 35 miljoner kronor 2022. Analysföretaget Redeye valde på tisdagen också att sänka sitt riktvärde för Irras aktie från 3:80 till 0:90 kronor.OMXS30 tisdagen den 5 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE