BÖRSEN: ALLEIMA OCH ELEKTA STÄRKTES TYDLIGT, OMXS30 -0,4%

2023-01-24 17:40:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handeln på Stockholmsbörsen summerades i rött territorium på tisdagen. Rapportperioden har sparkats i gång, om än ganska blygsamt, där Hexagon och Sandvik-avknoppningen Alleima kablat ut kvartalssiffror med kursrörelser åt olika håll som följd.

Aktien i Elekta avancerade märkbart efter att bolagets ir-avdelning strax före starten på den tysta perioden inför rapporten haft individuella samtal med de analytiker som följer strålterapibolaget, rapporterade Dagens Industri.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,4 procent till 2.216. Aktier för nästan 18 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

I botten inom storbolagsindexet var Hexagon som backade 3,2 procent. Mätteknikbolaget kom med fullständig rapport efter att ha meddelat vissa siffror under måndagen på grund av en incident kopplad till ett e-postkonto. Bolagets styrelse föreslår en utdelning per aktie på 0:12 euro per aktie för helåret 2022, vilket var i linje med Infronts analytikerestimat. Vidare guidar Hexagon för att komponentsituationen är "i stort sett löst".

Astra Zeneca retirerade 3,3 procent. Aktien har därmed backat sju dagar i följd.

Ericsson sällade sig också bland förlorarna med ett tapp om 1,7 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för telekombolaget till sälj från neutral.

Samtliga storbanker sågs högre, med avancemang om 0,2 till 2,2 procent vardera. Bäst gick det för Swedbank som också återfanns i toppen av storbolagsindexet.

Den amerikanska lastbilstillverkaren Paccar, konkurrent till Volvo, bjöd på siffror för det fjärde kvartalet som slog analytikerestimaten. Samtidigt höjdes marknadsprognoserna för tunga lastbilar i Nordamerika och Europa. Volvo-aktien lyfte 0,9 procent.

Stålbolaget Alleima, tidigare Sandvik Materials Technology, kom under förmiddagshandeln med bokslutsrapport. Det justerade rörelseresultatet för det fjärde kvartalet hamnade på 555 miljoner kronor (353), med en justerad rörelsemarginal på 10,8 procent (9,0). Nettoomsättningen stärktes med drygt 31 procent jämfört med motsvarande period i fjol och den organiska försäljningstillväxten var 14 procent (2). Styrelsen föreslår en utdelning för helåret på 1:40 kronor per aktie.

Alleima-aktien steg 10,5 procent.

Elekta var särskilt uppmärksammat. Enligt Dagens Industri har bolagets ir-avdelning strax före starten på den tysta perioden inför rapporten för tredje kvartalet haft individuella samtal med de analytiker som följer strålterapibolaget. Någon ny information ska dock inte ha delgivits analytikerna, enligt ir-chefen. Elekta-aktien var upp 6,2 procent.

Hög handelsaktivitet var det i Smart Eye som stängde ned 2,5 procent. Bolaget har aviserat att teckningskursen i företrädesemissionen fastställts till 25:50 kronor per aktie, en rabatt om över 40 procent räknat mot måndagens stängningskurs. Aktien är ned med nära 80 procent under 2022.

Medicinteknikbolaget Senzime dök nästan 25 procent efter att bolaget meddelat om avsikten att genomföra en nyemission samt delgett preliminära siffror för det fjärde kvartalet.


Graf: OMXS30 tisdagen den 24 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE