BÖRSEN: AEGIRBIO RASAR, TRUECALLER DEBUTSTIGER, OMXS30 -0,6%

2021-10-08 09:54:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har försvagats i fredagens handelsinledning sedan USA-börserna kylts av på torsdagskvällen. Råoljepriserna har fortsatt upp under fredagen. Den svenska indexutvecklingen var överlag något svagare än i omvärlden.

Klockan 09.45 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 2.245. I torsdags steg indexet 1,7 procent när världens börser generellt studsade upp sedan USA åtminstone tillfälligt skjutit skuldtaksproblemet framför sig.

Diagnostikbolaget Aegirbio föll 40 procent efter SVT:s uppgifter om att det finns flera kopplingar mellan centrala aktörer i Aegirbios covid-19-testaffärer och bolag som Skatteverket har pekat ut som delaktiga i en mycket omfattande misstänkt momshärva. Aegirbio går nu inte vidare i diskussionerna om ett förvärv av Dynamic Code med hänvisning till att förutsättningarna har ändrats och att det under den rådande kursutvecklingen inte går att genomföra affären. I torsdags föll Aegirbio-aktien 40 procent efter att bekräftade order senarelagts.

Vestum, med exponering mot bygg- och anläggning, har träffat avtal om förvärv av Lakers Group för initialt drygt 2 miljarder norska kronor på kassa- och skuldfri basis. Vidare har styrelsen mot bakgrund av bland annat högre förvärvstempo höjt tillväxtmålet. Aktien, som har stigit mycket kraftigt i år, sjönk 7 procent.

Truecaller, som har en tjänst för att identifiera samtal och blockera oönskade samtal, ökade i fredagens debuthandel på Stockholmsbörsen med 7 procent till 55:60 kronor jämfört med teckningskursen som landade på 52 kronor. Emissionen tecknades enligt Truecaller flera gånger om.

Storskogen backade 6 procent och har efter bolagets snart tre första handelsdagar nu sjunkit tillbaka till 42 kronor, vilket dock fortfarande är strax över teckningskursen på 38:50 kronor.

På temat kapitalanskaffningar har dental- och fastighetsbolaget Doxa beslutat om en riktad nyemission på 216 miljoner kronor. Teckningskursen är 12 kronor, vilket innebar en rabatt på 16 procent mot torsdagens stängningskurs. Aktien var ned 1,4 procent vid 14:10 kronor.

Medicinteknikbolaget Bico sjönk 7 procent efter att ha gjort en riktad nyemission på 2 miljarder kronor med rabatt om 5,6 procent i samband med det sedan tidigare aviserade förvärvet av Qinstruments.

Även forskningsbolaget Acucort har beslutat att genomföra en riktad nyemission, om 5 miljoner kronor, och en företrädesemission om 26 miljoner kronor. Teckningskursen i de båda emissionerna är 2:65 kronor per aktie. Aktien tappade 26 procent till 3:04 kronor.

Bland rekommendationer från analyshus kan noteras att oljebolaget Enquest fått höjd rekommendation av Jefferies till köp med höjd riktkurs. Aktien avancerade 6,4 procent. Även Lundin Energy får höjd riktkurs av Jefferies med fortsatt köprekommendation. Aktien steg 3,0 procent.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Egetis Therapeutics, inriktat på särläkemedel, har meddelat att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beviljat snabbspårsstatus för bolagets läkemedelskandidat Emcitate för behandling av den sällsynta genetiska sjukdomen MCT8-brist. Aktien lyfte 4,3 procent.

I eftermiddag vänds blickarna mot den officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistiken för september, däribland data över sysselsättning, arbetslöshet och timlöner.


Graf: OMXS30 fredagen den 8 oktober

image

Källa: InfrontDirekt-SE