BÖRSEN: ABB RAPPORTVINNARE, KINNEVIK FÖRLORARE, OMXS30 +0,7%

2022-04-21 10:03:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen klättrade uppåt på torsdagen. Rapportsäsongen har nu tagit vid och ett flertal rapporter från bland annat ABB, Tele2 och Axfood har släppts under morgontimmarna.

Strax före klockan 10 hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stigit 0,7 procent till 2.124. Aktier till ett värde om knappt 4 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute på de ledande Europabörserna noterades en blandad inledning med en oregelbunden handel på Londonbörsen medan Frankfurt- och Parisbörsen avancerade med runt 1 procent.

ABB kom med ett bättre resultat än väntat i det första kvartalet med en orderingång 12 procent över förväntningarna enligt Infronts konsensus. Omsättningen nådde däremot inte riktigt hela vägen fram, utan kom in just under förväntat värde. Den underliggande marknadsaktiviteten under andra kvartalet 2022 väntas förbli i stort sett likartad jämfört med föregående kvartal. Aktien svarade med en uppgång på drygt 4 procent.

Kinnevik gick åt motsatt håll med en nedgång på 9 procent. Substansvärdet vid utgången av det första kvartalet hade minskat 6 procent jämfört med nivån vid årsskiftet. Investmentbolaget gjorde en nedskrivning om 3,3 miljarder kronor i den onoterade portföljen under kvartalet.

Tele2:s rapport verkade inte falla investerarna på läppen som handlade ned aktien knappt 1 procent. Teleoperatören upprepade prognosen om en medelhög ensiffrig tillväxt för det underliggande ebitda-al-resultatet 2022, jämfört med utfallet 2021. Underliggande resultat och omsättning visade endast mindre avvikelser mot förväntningarna från Infront. Enligt bolagets vd Kjell Johnsen har det första kvartalet sammanfattningsvis inneburit "betydande framsteg" för verksamheten, trots en mycket komplicerad omvärld.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 steg Volvo 2,5 procent medan Autoliv och Electrolux båda steg med knappt 2 procent.

Axfood kom med ett något bättre rörelseresultat än väntat medan omsättningen låg i linje med förväntningarna. Utfallet imponerade inte bland marknadens aktörer som sänkte aktien 3,5 procent.

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, levererade ett rörelseresultat på 357 miljoner kronor och en justerad rörelsemarginal på 5,9 procent. Utfallet var betydligt bättre än Infronts konsensus om ett rörelseresultat på 266 miljoner kronor och en marginal på 4,9 procent. Under det första kvartalet såg bolaget dock en svag efterfrågan från fordonsindustrin, där bolagets försäljning också drabbades av störningar i Kina.

Carnegie framhåller ett starkt resultat i det första kvartalet för Gränges, men varnar även för en svag försäljning i det andra kvartalet. Gränges-aktien belönades med en uppgång på nästan 7 procent.

En annan av morgonens rapporter som Carnegie uppger vara "mycket stark" var Bufab. Trots en stark försäljningstillväxt kom orderingången in 2 procent över försäljningen. Aktien var upp 6 procent.

Etikettsbolaget Nilörngruppen visade ett förbättrat resultat. Rörelseresultatet ökade till 40,2 miljoner kronor för det första kvartalet (27,0). Aktien var en vinnare med en uppgång på 15 procent.

Mycronic mer än halverade sitt rörelseresultat under kvartalet med en 12 procent lägre omsättning. Orderingången ökade däremot 40 procent och helårsprognosen ligger fast. Aktien backade cirka 1,5 procent.

Rapporterande Hansa Biopharma meddelade på onsdagskvällen att bolaget tagit ett steg närmare för prissättning och subvention av läkemedlet Idefirix i Frankrike. Försäljningen ökade till 30 miljoner kronor i kvartalet, men med en fortsatt rörelseförlust om 135 miljoner kronor. Aktien sågs upp 11 procent.

Två rapporterande bolag med dubbelsiffriga uppgångar var Elanders och Byggmax som steg med 12 respektive 11 procent.

Vid klockan 14.00 väntar rapport från BE Group.


Graf: OMXS30 torsdagen den 21 april

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE