BÖRSEN: ABB GÅR STARKT EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,8%

2022-04-21 12:28:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på torsdagen. Rapporterande ABB var en vinnare medan Kinnevik hade det tyngre efter en nedskrivning i den onoterade portföljen.

Vid 12.20-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.126. Aktier för 8,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I omsättningstoppen låg rapporterande ABB. Bolaget kom med ett bättre resultat än väntat i det första kvartalet med en orderingång 12 procent över förväntningarna enligt Infronts konsensus.

Pareto Securities skrev i en kommentar att orderingången var överraskande stark och att det viktigaste var att den var brett baserad och inte beroende av stora order. Analyshuset lyfte även fram att ebita-marginalen var bättre än förväntat och att ABB:s utsikter för det andra kvartalet är ljusa, även om det finns risk för att Kinas covid-nedstängningar kan komma att dämpa utfallet.

Aktien var upp 5,5 procent.

Kinnevik gick åt motsatt håll med en nedgång på 9 procent. Substansvärdet vid utgången av det första kvartalet hade minskat 6 procent jämfört med nivån vid årsskiftet. Investmentbolaget gjorde en nedskrivning om 3,3 miljarder kronor i den onoterade portföljen under kvartalet.

Rapporterande Tele2 tog igen en initial nedgång i börsöppningen och hade vid lunchtid stigit 0,8 procent. Teleoperatören upprepade prognosen om en medelhög ensiffrig tillväxt för det underliggande resultatet 2022, jämfört med utfallet 2021. Underliggande resultat och omsättning visade endast mindre avvikelser mot förväntningarna från Infront. Enligt bolagets vd Kjell Johnsen har det första kvartalet sammanfattningsvis inneburit "betydande framsteg" för verksamheten, trots en mycket komplicerad omvärld.

Axfood levererade ett något bättre rörelseresultat än väntat och en omsättning i linje med prognos. Marknaden handlade dock ned aktien med 7,7 procent.

Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, levererade ett rörelseresultat på 357 miljoner kronor och en justerad rörelsemarginal på 5,9 procent. Utfallet var betydligt bättre än Infronts konsensus om ett rörelseresultat på 266 miljoner kronor och en marginal på 4,9 procent. Rapporten belönades med en kursuppgång om 12,4 procent.

Handelsbolaget Bufab levererade vad Carnegie beskrev som en "mycket stark" rapport och redovisade ett rörelseresultat på 233 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (170) medan ebita-resultatet uppgick till 243 miljoner kronor (177). Aktien steg 7,1 procent.

Två rapporterande bolag med dubbelsiffriga uppgångar var Elanders och Byggmax som steg med 13,5 respektive 12,3 procent.

Metallgrossisten BE Group rapporterade ett rörelseresultat på 184 miljoner kronor (86) och en omsättning om 1.845 miljoner kronor (1.100). Aktien handlades upp 2,4 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 21 april

imageBildkälla: InfrontDirekt-SE