BÖRS: MORGAN STANLEY VÄLJER LÅGVÄRDERADE EUROPEISKA AKTIER

2022-04-12 08:58:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Disciplin vad gäller aktiers värderingar är det bästa sättet att klara den ökade marknadsvolatiliteten. Det anser Morgan Stanley, som valt ut ett antal europeiska aktier investmentbanken anser vara köpvärda i dagsläget.

Aktier globalt hade motvind under det första kvartalet mot bakgrund av stigande energipriser och inflation samt geopolitiska spänningar, skriver Morgan Stanley i en analys enligt tv-kanalen CNBC. Ränterörelser i USA har även fått vissa bedömare att förutspå en kommande recession.

Morgan Stanleys strateger noterar i sin analys att europeiska aktier, efter ett negativt kvartal, under de senaste veckorna återhämtat sig starkt och att börserna i regionen nu handlas nära de nivåer som rådde före den ryska invasionen av Ukraina.

För det regionala indexet MSCI Europe räknar banken i år med en uppsida på 4 procent räknat från den 8 april. Morgan Stanley räknar vidare med att vinsterna för bolagen i indexet kommer att växa med 3 procent i år, vilket är klart lägre än de genomsnittliga analytikerförväntningarna som är på 9 procent.

"Risker kring tillgängligheten på olja och gas gör att vi räknar med en mycket högre sannolikhet för en europeisk recession än normalt", skriver strategichefen Ross MacDonald.

Enligt Morgan Stanley har dock marknaderna globalt inte prisat in risken för recession på samma sätt som börserna i Europa, vilket gör att europeiska aktier ser allt billigare ut i jämförelse.

Banken har valt ut köpvärda europeiska aktier inom flera sektorer. Några av dessa är private equity-bolaget 3i och Lloyds Bank i Storbritannien, franska BNP Paribas och Société Générale samt italienska Unicredit.

Några energibolag finns med på listan i form av BP, Shell och Repsol. Gruvbolagen Glencore och Rio Tinto rekommenderas, liksom biltillverkarna Renault och Stellantis.

Även danska Maersk är utvalt, tillsammans med stålbolaget Arcelor Mittal och det tyska kemibolaget Covestro.Direkt-SE