Krönika Ett starkt 2021 har nått sitt slut och många undrar hur börsen ska utvecklas under 2022. När jag får sådana frågor brukar jag svara som jag brukar. Börsen kommer att gå upp, ner eller lika, skriver Investment AB Spiltans vd Per H Börjesson i en gästkrönika.

Räntor, inflation, covid, ESG (hållbarhet), oroligheter i Ukraina och Taiwan kan alla påverka marknaden. Kanske dyker det upp någon svart svan som ingen har räknat med som en kärnkraftsolycka, terrorhandling eller stort meteoritnedslag.

Ingen kan förutsäga framtiden – men på lång sikt är man alltid en vinnare på aktiemarknaden. Här kommer i alla fall några spaningar inför året som kommer.

1. Vikta upp eller ned i aktier och aktiefonder? Hur ska man tänka?

De senaste tio åren har varit fantastiska börsår och man kan verkligen fråga sig hur man skall agera i framtiden. Jag tror att alla måste fundera på sin egen situation, sparhorisont och oro för framtida utfall. Därför finns det inga generella råd som gäller för alla utan man måste själv fundera på hur man skall agera.

Några exempel på hur man kan tänka:

Sparande till barn eller barnbarn. Det finns miljarder kr för detta sparsyfte på vanliga bankkonton som inte ger någon ränta. Då detta sparande har långa spartider måste man ha en exponering mot aktiemarknaden om man vill få mer köpkraft i framtiden. Då får man räkna med att det kan komma en kraftig nedgång på börsen någon gång – men marknaden kommer alltid tillbaka.

Pensionssparande. En vanlig fråga är om man vill ha låg, medel eller hög risk. De flesta väljer medel och får då kanske 70 procent aktieexponering och 30 procent ränteplaceringar. Om man är ung, har en lång tid att spara och dessutom kan räkna med att leva längre kan detta få dramatiska effekter på slutresultatet. Historiskt har ju aktier gett minst 8–10 procent i årlig avkastning medan och ränteplaceringar kanske gett 1–2 procent om året. Då kan 100 procent aktieexponering i stället vara att föredra, för på lång sikt är man en vinnare på aktiemarknaden.

Framgångsrika aktieplaceraren. Det finns säkert många som har haft mycket stora uppgångar i portföljen och har 100 procent aktieexponering. Tänk på att det då kan vara klokt att vikta ned aktieexponeringen med åtminstone 10–20 procent, eftersom det kan komma en nedgång i närtid. Det kan vara bra att ha lite torrt krut för att utnyttja köptillfället som en marknadsnedgång kan ge.

2. Köp traditionella biltillverkare

Andelen elbilar ökar dramatiskt och trenden är här för att stanna när vi måste tänka alltmer på miljön. Svårare är att förutsäga vilka som blir långsiktiga vinnare. Just nu är nya elbilstillverkare det hetaste som finns på aktiemarknaderna. Jag tror att de kommer att få det allt svårare när de traditionella biltillverkarna kommer i kapp med egna elbilar. Dessa har nämligen en stor fördel i ett existerande nätverk av bilåterförsäljare.

Ett bevis på hur viktigt det är med distribution är att Volvo i mars sade att de bara skulle sälja alla nya elbilar online och skippa sina återförsäljare. I september hade marknadsandelen sjunkit till 10 procent i Sverige. Redan i november ändrade Volvo strategin och började sälja elbilen C40 via återförsäljare igen. Samtidigt ska man kanske vara nervös för efterfrågan på traditionella bilar på riktigt lång sikt om självkörande bilar tar över mer av åkandet (dagens bilar står ju stilla ca 95 procen av tiden).

3. Sälj hedgefonder

Redan i Sparrebellen nr 92 ”Egen hedge är bäst när börsen är osäker” från 2014 tyckte jag att hedgefonder var ett dåligt val. Avgiftsstrukturen med en fast avgift plus en avkastningsbaserad avgift är bra för förvaltaren för det kommer alltid något bra år där man tjänar otroligt mycket pengar.

Dessa avgifter är dock inte särskilt bra för spararen. Dessutom är det bättre att ”hedga” själv än att låta någon annan gissa hur framtiden kommer att bli. Framtiden är ju som alltid osäker.

Under 2021 har vi sett hur hedgefonden Gladiator totalt fallit samman när aktierna som man satsade på gick ned kraftigt och de aktierna man trodde skulle gå ned fortsatte upp. En annan risk när man spekulerar i att en aktie skall gå ned, vilket de flesta hedgefonder gör, är att småsparare kan gå samman och pressa upp aktien i stället. Det såg vi i Gamestop aktien i början av 2021.

4. Sälj SPAC:ar

På den svenska aktiemarknaden var så kallade SPAC:ar (Special Purpose Acquisition Companies) en ny företeelse under 2021. Dessa noterade bolag har en stor kassa för att kunna köpa ett onoterat bolag som på ett förenklat sätt då hamnar på börsen.

Hos många av dessa SPAC:ar har det inte hänt så mycket under året. Kurserna står och stampar runt introduktionskursen. Samtidigt har de som satsat på andra börsaktier ofta fått se uppgångar på 20–35 procent.

Dessutom är trenden från USA att SPAC:ar har en tendens att köpa de onoterade bolagen till höga värderingar som gör att de inte blir en så bra affär när de fått en riktig verksamhet i bolagen. Ett sådant exempel är Kinneviks bolag Betterwealth som gått ned med 40 procent sedan det blev noterat via ett SPAC-förvärv. Ett annat exempel är Volvo/Geely elbilsbolaget Polestar som många anser verkar få en hög värdering efter sammanslagningen med en SPAC.

Slutsatsen är att det kanske är bättre än köpa riktiga börsbolag i stället för ”grisen i säcken” via en SPAC.

Gott nytt år önskas!

Per H Börjesson, vd Investment AB Spiltan