Boprisindikatorn För tredje månaden i rad steg SEB:s boprisindikator i juni. Uppgången är fem enheter från föregående månad och indikatorn ligger i juni på 32.

Hushållens förväntningar på högre bopriser är tydliga i hela landet utom i östra Götaland som ligger kvar på samma nivå som i maj. Skåne toppar listan i juni med 42 enheter. Övriga regioner återfinns i ett spann mellan 23 och 34.

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger kvar på samma nivå som i maj, 0,12 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har ökat från förra månaden och ligger nu på 7 procent.

Av samtliga tillfrågade hushåll anger drygt hälften, 51 procent, att de tror att bostadspriserna kommer att stiga under det närmaste året. Det är en ökning med två enheter sedan maj.

Andelen som tror på fallande priser har minskat med 3 procentenheter och hamnar på 19 procent. Andelen som tror på oförändrade priser minskar marginellt i juni och ligger på 20 procent.

”Kraftfull återhämtning”

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 32, vilket är en ökning med 5 enheter jämfört med förra månaden.

– Vi ser just nu en kraftfull återhämtning i svenskarnas förväntningar på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet har boprisindikatorn stigit med 32 enheter och är nu tillbaka på mer normala nivåer efter nedgångar under 2017 och 2018. Nu är det åter mer än hälften av som tror på stigande priser medan mindre än en femtedel tror att priserna kommer att sjunka det närmaste året. Diskussionen om fortsatt låga räntor och politikernas svårigheter att förbättra bostadsmarknadens funktion, påverkar sannolikt hushållens syn på utvecklingen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,12 procent. Det är oförändrat jämfört med förra månaden.

Bara 7 procent vill binda

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en uppgång med två procentenheter från förra månaden.

Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta på sina bostadslån ligger på 22 procent jämfört med föregående månad 20 procent. De som enbart har rörlig ränta ökar med 3 procentenheter och ligger på 26 procent jämfört med förra månaden.

– Det är fortfarande tydligt att många väljer mellan helt rörliga och helt bundna räntor. Det kan finnas bra skäl till det men för de flesta skulle det vara bra att tänka lite mer både och. Det är trevligt att dra nytta av dagens extremt låga ränteläge men att ligga med helt rörlig ränta på ett stort lån medför också risker. Att blanda lånedelar med rörlig och bunden ränta, är ett sätt att både ha glädje av dagens låga räntor och gardera sig för framtidens hittills okända ränteläge, säger Jens Magnusson.

Boprisindikatorn positiv i hela landet

På regional nivå redovisas boprisindikatorn som ett medelvärde av de två senaste månaderna. Störst ökning ser vi i Stockholm, där indikatorn ökade med 13 enheter från 10 till 23. I Skåne steg indikatorn med 10 enheter, från 32 till 42. Västra Götaland, Svealand utom Stockholm och Norrland ökade alla under juni månad. Västra Götaland från 22 till 29, Svealand utom Stockholm från 23 till 31 och Norrland från 23 till 28. Endast Östra Götaland låg kvar på samma nivå som förra månaden, 34 enheter.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 maj till 3 juni.

 

Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Börsen
Rejält sur måndag på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istock
Kryptovaluta
Bitcoin på högsta nivån på 15 månader
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danskes tidigare tillförordnade vd får gå på dagen
Foto: istockphoto
Fonder
Många Indienfonder har gått bättre än index
Aktie
Karo Pharma i mångmiljardaffärSka ta in pengar i nyemission
FED
Trump: Powell kommer att göra det rätta med styrräntan
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordutdelningar ger starka Rysslandsfonder”Ryska bolag på väg att dubbla utdelningarna”