Boprisindikatorn För tredje månaden i rad steg SEB:s boprisindikator i juni. Uppgången är fem enheter från föregående månad och indikatorn ligger i juni på 32.

Hushållens förväntningar på högre bopriser är tydliga i hela landet utom i östra Götaland som ligger kvar på samma nivå som i maj. Skåne toppar listan i juni med 42 enheter. Övriga regioner återfinns i ett spann mellan 23 och 34.

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger kvar på samma nivå som i maj, 0,12 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har ökat från förra månaden och ligger nu på 7 procent.

Av samtliga tillfrågade hushåll anger drygt hälften, 51 procent, att de tror att bostadspriserna kommer att stiga under det närmaste året. Det är en ökning med två enheter sedan maj.

Andelen som tror på fallande priser har minskat med 3 procentenheter och hamnar på 19 procent. Andelen som tror på oförändrade priser minskar marginellt i juni och ligger på 20 procent.

”Kraftfull återhämtning”

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 32, vilket är en ökning med 5 enheter jämfört med förra månaden.

– Vi ser just nu en kraftfull återhämtning i svenskarnas förväntningar på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet har boprisindikatorn stigit med 32 enheter och är nu tillbaka på mer normala nivåer efter nedgångar under 2017 och 2018. Nu är det åter mer än hälften av som tror på stigande priser medan mindre än en femtedel tror att priserna kommer att sjunka det närmaste året. Diskussionen om fortsatt låga räntor och politikernas svårigheter att förbättra bostadsmarknadens funktion, påverkar sannolikt hushållens syn på utvecklingen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,12 procent. Det är oförändrat jämfört med förra månaden.

Bara 7 procent vill binda

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en uppgång med två procentenheter från förra månaden.

Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta på sina bostadslån ligger på 22 procent jämfört med föregående månad 20 procent. De som enbart har rörlig ränta ökar med 3 procentenheter och ligger på 26 procent jämfört med förra månaden.

– Det är fortfarande tydligt att många väljer mellan helt rörliga och helt bundna räntor. Det kan finnas bra skäl till det men för de flesta skulle det vara bra att tänka lite mer både och. Det är trevligt att dra nytta av dagens extremt låga ränteläge men att ligga med helt rörlig ränta på ett stort lån medför också risker. Att blanda lånedelar med rörlig och bunden ränta, är ett sätt att både ha glädje av dagens låga räntor och gardera sig för framtidens hittills okända ränteläge, säger Jens Magnusson.

Boprisindikatorn positiv i hela landet

På regional nivå redovisas boprisindikatorn som ett medelvärde av de två senaste månaderna. Störst ökning ser vi i Stockholm, där indikatorn ökade med 13 enheter från 10 till 23. I Skåne steg indikatorn med 10 enheter, från 32 till 42. Västra Götaland, Svealand utom Stockholm och Norrland ökade alla under juni månad. Västra Götaland från 22 till 29, Svealand utom Stockholm från 23 till 31 och Norrland från 23 till 28. Endast Östra Götaland låg kvar på samma nivå som förra månaden, 34 enheter.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 maj till 3 juni.

 

Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Asien
Lätt uppåt i Asien
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde