Boprisindikatorn För tredje månaden i rad steg SEB:s boprisindikator i juni. Uppgången är fem enheter från föregående månad och indikatorn ligger i juni på 32.

Hushållens förväntningar på högre bopriser är tydliga i hela landet utom i östra Götaland som ligger kvar på samma nivå som i maj. Skåne toppar listan i juni med 42 enheter. Övriga regioner återfinns i ett spann mellan 23 och 34.

Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger kvar på samma nivå som i maj, 0,12 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har ökat från förra månaden och ligger nu på 7 procent.

Av samtliga tillfrågade hushåll anger drygt hälften, 51 procent, att de tror att bostadspriserna kommer att stiga under det närmaste året. Det är en ökning med två enheter sedan maj.

Andelen som tror på fallande priser har minskat med 3 procentenheter och hamnar på 19 procent. Andelen som tror på oförändrade priser minskar marginellt i juni och ligger på 20 procent.

”Kraftfull återhämtning”

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på 32, vilket är en ökning med 5 enheter jämfört med förra månaden.

– Vi ser just nu en kraftfull återhämtning i svenskarnas förväntningar på bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet har boprisindikatorn stigit med 32 enheter och är nu tillbaka på mer normala nivåer efter nedgångar under 2017 och 2018. Nu är det åter mer än hälften av som tror på stigande priser medan mindre än en femtedel tror att priserna kommer att sjunka det närmaste året. Diskussionen om fortsatt låga räntor och politikernas svårigheter att förbättra bostadsmarknadens funktion, påverkar sannolikt hushållens syn på utvecklingen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,12 procent. Det är oförändrat jämfört med förra månaden.

Bara 7 procent vill binda

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en uppgång med två procentenheter från förra månaden.

Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta på sina bostadslån ligger på 22 procent jämfört med föregående månad 20 procent. De som enbart har rörlig ränta ökar med 3 procentenheter och ligger på 26 procent jämfört med förra månaden.

– Det är fortfarande tydligt att många väljer mellan helt rörliga och helt bundna räntor. Det kan finnas bra skäl till det men för de flesta skulle det vara bra att tänka lite mer både och. Det är trevligt att dra nytta av dagens extremt låga ränteläge men att ligga med helt rörlig ränta på ett stort lån medför också risker. Att blanda lånedelar med rörlig och bunden ränta, är ett sätt att både ha glädje av dagens låga räntor och gardera sig för framtidens hittills okända ränteläge, säger Jens Magnusson.

Boprisindikatorn positiv i hela landet

På regional nivå redovisas boprisindikatorn som ett medelvärde av de två senaste månaderna. Störst ökning ser vi i Stockholm, där indikatorn ökade med 13 enheter från 10 till 23. I Skåne steg indikatorn med 10 enheter, från 32 till 42. Västra Götaland, Svealand utom Stockholm och Norrland ökade alla under juni månad. Västra Götaland från 22 till 29, Svealand utom Stockholm från 23 till 31 och Norrland från 23 till 28. Endast Östra Götaland låg kvar på samma nivå som förra månaden, 34 enheter.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 maj till 3 juni.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler