Bopriser SEB:s Boprisindikator är oförändrad jämfört med föregående månad och ligger kvar på 38. På regional nivå ligger Skåne fortsatt i topp. Samtliga regioner återfinns i ett spann mellan 30 och 48. Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år sjunker ytterligare och ligger nu på  0,02 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har ökat från förra månaden och ligger nu på 7 procent.

Andelen hushåll som tror på stigande priser ökar med 1 enhet sedan förra månaden och ligger nu på 57 procent. Av de tillfrågade hushållen svarar 19 procent att de tror på minskade priser det kommande året. Det är en ökning med 1 enhet från föregående månad.

Andelen som tror på oförändrade priser har sjunkit från 20 till 16. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på samma nivå som i augusti, det vill säga 38.

Hushållens förväntingar på bopriserna är för närvarande en bra återspegling av hur marknadsutvecklingen faktiskt ser ut. En klar majoritet tror på stigande priser men vi är fortfarande ganska långt ifrån den glödheta situation vi hade för några år sedan. Dagens situation med små men relativt stadiga prisuppgångar, har därmed förutsättningar att hålla i sig ytterligare en period, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,02 procent. Hushållens tro på reporäntan fortsätter att falla och är nu på en lägre nivå jämfört med föregående månads 0,08 procent.

7 procent planerar binda räntan

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en uppgång med 3 procentenheter från förra månaden. Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta på sina bostadslån ligger på 20 procent jämfört med föregående månads 23 procent. De som enbart har rörlig ränta ökar med en procentenhet och ligger på 25 procent jämfört med förra månaden medan de med fast ränta ökar med 1 procentenhet till 17 procent.

Störst ökning i Västra Götaland

Andelen som säger sig vilja binda räntan har ökat rejält från förra månaden. De flesta tror visserligen att räntan kommer att vara fortsatt låg men många har nog också noterat att skillnaden mellan rörlig och bunden ränta idag är väldigt liten. Många ser då möjligheten att för en mycket liten kostnad försäkra sig om låga boendekostnader ett antal år framöver, säger Jens Magnusson.

På regional nivå redovisas Boprisindikatorn som ett medelvärde av de två senaste månaderna. Störst ökning ser vi i Västa Götaland, där indikatorn ökade med 6 enheter från 37 till 43.

I  Stockholm ökade den med 3 enheter till 32. I Norrland minskade indikatorn med 8 enheter till 38, i Svealand utom Stockholm med 6 enheter till 30. Indikatorn minskade även i Skåne och i Östra Götaland med 4 enheter respektive 1 enhet till 48 respektive 42.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 27 augusti till 3 september.

Chatt
Hernhag: Tre bra svenska utdelare
Foto: istockphoto
Bolån
Höga förhoppningar på nya bolånesatsningen"Finns gott om utrymme för fler aktörer"
Foto: Maskot/TT
Seniorlån
Familjeekonomen: Seniorlån fälla för äldreMen det finns både fördelar och nackdelar
Indien
Börsrally i Indien efter sänkt bolagsskattIndex upp över 5 procent på fredagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen håller sig nära nollstrecket
Olja
Analytiker tvivlar på snabb återställning i Saudiarabien
Räntan
Riksbankschef: Farligt för Sverige att röra sig bort från Fed och ECB
20/9
Trading Direkt: Analys av olika index och sektorer
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Tre nya i Nordeas modellportfölj
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Haldex rasar efter storägares försäljningHaldex ledning vill nu bli av med störste ägaren
Bolån
Bolåneutmanare bildar gemensamt hypoteksbolagÅlandsbanken, Ica Banken, Ikano Bank och Söderberg & Partners ska samarbeta
Foto: Maskot/TT
Kortbetalning
Nya regler för kortbetalningMobilt bank-id krävs för att betala på internet
Foto: istockphoto
Aktier
Disney populäraste "streaming-aktien"Nordnets sparare flyr Apple och Netflix
Analys
Carnegie: Köp det snabbväxande gamingbolaget
Foto: AP/TT
Wall Street
Stängning nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Asien
Måttliga uppgångar i Asien
Oljan
UBS varnar för extremt låga oljereserverGör marknaden utsatt vid nya störningar
IPO
Airbnb vill till börsen nästa år
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande