Bopriser Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,6 procent i juni jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 0,5 procent. Det visar Valueguards HOX-index.

 

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och sjunkit 4,1 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter sjönk 0,4 procent i juni jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,6 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,6 procent, medan villapriserna steg 0,3 procent.

Under den senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i Sverige stigit 0,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod och villapriserna har stigit 0,3 procent.

Tydlig återhämtning i Malmö

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 6,7 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 2,4 procent.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Valueguard noterar att nedgången i juni understryker den sidledes gående trenden på riksnivå.

”Förändringarna sedan januari är ungefär noll för samtliga rikstäckande index. Skillnaderna mellan olika marknader är emellertid stor. Bland de tre storstäderna har Malmö sett en tydligare återhämtning”, skriver Valueguard.

De noterar också att antalet transaktioner i juni var ungefär på samma nivå som i juni i fjol för villor och något lägre för bostadsrätter. Jämfört med 2016 var antalet transaktioner betydligt högre.

”Därmed har antalet transaktioner återgått till en mer normal nivå sedan minskningen i mars i år”, skriver Valueguard.

Färre transaktioner än ifjol

I Stockholm var antalet transaktioner betydligt lägre än i fjol för bostadsrätter, men högre än 2016. För villor var det ungefär samma antal som i fjol och betydligt högre än i juni 2016.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, säger i en kommentar att bostadsmarknaden går in i sommarstiltjen med stabila priser. Samtidigt är det ett stort utbud och ökade svårigheter att finansiera ett bostadsköp med bostadslån skapar låsningar så att färre bostäder säljs.

”Det återstår att se hur stark och motståndskraftig marknaden är om utbudet av både nyproduktion och successionsbostäder ökar när allt tar fart efter sommaren”, säger han.

Han säger att utbudet av nyproduktion kommer att vara stort under en lång tid framöver, eftersom många projekt kommer att färdigställas samtidigt som det redan i dag finns en stor mängd osålda nyproducerade bostäder.

Även utbudet för befintliga bostäder kan komma att stiga framöver. Erik Olsson noterar att flera mäklarföretag har vittnat om att de haft många osålda bostäder under våren och försommaren.

”Under andra halvåret är det tillträde på många nyproducerade bostäder så att köparna av dem måste sälja sin gamla bostad. När många osålda bostäder kommer ut igen, samtidigt som många nya säljare kommer ut på marknaden får vi ett stort utbud även av successionsbostäder när marknaden kommer igång efter sommaren”, säger han.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, kommenterar att bostadsmarknaden för tillfället präglas av ett stort utbud och en något lägre efterfrågan.

”Om jag ska ge mig på en förklaring till det vi ser på bostadsmarknaden just nu så lyfter jag två delar. En är det stora utbudet. Det påverkar på så sätt att köparna kan sprida ut sitt intresse på flera bostäder. En annan är att de som sitter med gamla lån, till exempel i en villa och som vill flytta till bostadsrätt, nu i viss utsträckning avstår den flytten, på grund av att de tycker att det blir för dyrt med de nya reglerna. De köparna har försvunnit från marknaden”, säger hon.

Bild: Bostadspriser HOX-index

 

image

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

 

image

 

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

 

image

Aktiechatt
Hernhag: Tre spännande tillväxtcase
Aktie
Måndag kan bli en rysare för H&MSläpper försäljningsrapport kl 08
Räntan
Meningarna går isär om nästa veckas räntebesked
Analys
Deutsche Bank sågar Autoliv och VeoneerSäljrek för båda aktierna
Börsen
Nedåt på börsen
Placera
Handelsbanken: Tillväxtmarknader lockar inför 2019
14/12
Trading Direkt: Millicom till NY och stororder till Munters
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Fonder
Rekordstora utflöden från amerikanska aktiefonderAmerikanska investerare pessimistiska
Handelskriget
Kina sänker tullar på amerikanska bilar
Aktie
SSM ska bygga fler hyresrätter
Sektor
Gardell: Nordisk banksektor är attraktiv
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Analytiker: Stabiliseringen på bomarknaden fortsätter
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Aktie
Intrum köper spanskt bolag
Aktie
Millicom vill till Nasdaq i New York
Asien
Nedåt på bred front i Asien
Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar