Bostad Det är fler som flyttar från än till Stockholm, Göteborg och Malmö, och allra tydligast är utvecklingen i Stockholm. Samtidigt sker en inflyttning till kranskommunerna runt storstäderna och bostadspriserna stiger snabbare där. Om nuvarande trender håller i sig kan bostadspriserna i Nacka vara ikapp Stockholm om 16 år. Det visar en rapport från Mäklarhuset, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi ser ett tydligt trendbrott att storstadskommunerna generellt sett inte längre växer sedan några år tillbaka. Samtidigt ökar inflyttning och bostadspriser i kranskommunerna”, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att det finns flera orsaker till att fler väljer att flytta från än till storstadskommunerna. En är att bostadspriserna stigit kraftigt, särskilt i Stockholm.

”Bostadspriser på 100.000 kronor per kvadratmeter blir väldigt dyrt för de allra flesta och då tittar man på alternativ utanför. Dessutom finns det mer plats att bygga nya bostäder på i kranskommunerna, vilket också gör att fler flyttar dit”, säger han.

Samtidigt har kranskommunerna blivit mer attraktiva i sig på senare år.

”Man har byggt ut kollektivtrafiken, så att kranskommunerna fått en ökad tillgänglighet och blivit en integrerad del av staden. Under de senaste 10-15 åren har det också byggts många lokala centra. Om man tidigare ville gå på en bra krog var man tvungen att åka in till stadskärnan, i dag finns lika bra krogar ute i kranskommunerna. Det gäller också till exempel affärer, där Mall of Scandinavia, som är det största shoppingscentrat i Stockholm, ligger i Solna”, säger Erik Wikander.

Han säger att det är en internationell trend att storstäder får flera centra. Det kanske mest tydliga exemplet är Berlin, med ett antal olika centra som attraherar lite olika målgrupper. I dessa nya centra utanför innerstaden har det syns en kraftig ökning av såväl bostadspriser, som nybyggnation och inflyttning.

Samma sak sker nu runt de svenska storstäderna. I Stockholm växer kommuner som Nacka, Järfälla och Norrtälje och i Västra Götaland ökar Mölndal, Kungälv och Lerum. Håller nuvarande trender i sig kommer bostadspriserna i Nacka att vara ikapp Stockholm om 16 år och i Mölndal handlar det bara om sex år innan bostadspriserna där är lika höga som i Göteborg. Malmö är lite annorlunda eftersom den kommunen inte är den dyraste i Skåne.

”Vi kommer att få en större radie runt staden med i stort sett samma prisnivå. Vi kommer att ha samma priser på en större geografisk yta. Sedan finns det alltid en brytpunkt, där en viktig gräns är hur snabbt man kan ta sig till staden med kollektivtrafik”, säger Erik Wikander.

 

Bostad
SCB: Villapriserna fortsätter att stigaHär är prisökningarna störst
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Bostad
Bopriser: Kranskommunerna kan komma i kapp Stockholm
Börsen
Positiv börsöppning
Foto: Allis Nettréus/SvD/tT
Småbolag
Experten: Därför ska du satsa på småbolag"Goda chanser plockas russinen ur småbolagskakan"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i Oscar Properties utbyteserbjudandeVd skippar lön 2020
Foto: istockphoto
Tullarna
Handelskriget: "Stegvis borttagning av tullar"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Minskad tillväxt för Eltel
Placera
Tre köptips från Affärsvärlden
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Skanska slog resultatförväntningarnaMen orderingången överraskade på nedsidan
Rapport
Leo Vegas ökade intäkterna
Rapport
Garos vinst sjönk
Asien
Dragning mot minus i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla på Wall Street
Rapport
God tillväxt för New Wave
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Redeye: Uppskruvade förväntningar på StarbreezeMycket talar mot högre värdering
Placera
Amundi: Brexitoron har gjort brittiska aktier billigare än europeiskaMen värderingsgapet kan bestå även vid ordnad brexit
Foto: istockphoto
Handelskriget
Indien vinnare på handelskrigetSäljer mer metaller och malm
Bostad
Fler tror på sjunkande bopriser"Riksbanken påverkar bostadsköparna"
Aktie
Pareto: Nedgången i Africa Energy inte motiverad
Aktie
Förvaltarens svidande kritik mot analytikerkårens syn på Holmen”Ett av de mest graverande tillkortakommanden som uppvisats i modern tid”
Rapport
Nollomsättning sänker cannabisbolagets aktie
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagsanalyserna
Fonder
Sparekonomen: Fyra varningsklockor inför fondvalet”Se upp för underpresterare”
Vinstvarning
Pareto: Raysearch nya vinstvarning skadar förtroendet
Rapport
Prishöjningar lyfte Scandi Standards omsättning
Rapport
Securitas varnar för inbromsning