Kommentar Förlusten under tredje kvartalet vart betydligt större än väntat och Boozt tappar nästan en fjärdedel av sitt börsvärde. Men nu är e-handelns bästa tid under året – och det gör att aktien kan få en fin uppåtrekyl under den kommande månaden och in på det nya året.

Att Boozt skulle få det tufft med jämförelsetalen i rapporten för perioden juli-september kunde man nästan ana på förhand. Såväl näthandlare och fysiska butiker med inriktning på kläder hade en tuff sommar med alldeles för fint väder för att konsumenterna skulle vilja handla kläder i någon högre grad.

Men att det justerade rörelseresultatet skulle fördubbla förlusten till 25 miljoner blev för mycket för många aktieägare i Boozt som mer eller mindre har paniksålt på onsdagsförmiddagen och vid lunchtid är aktien ner nästan 25 procent. Bidragande är förstås också att bolaget drar ned marginalprognosen för helåret som tidigare skulle innebära en förbättring mot tidigare år.

Då hjälper det inte att bolaget visar upp en fin tillväxt för intäkterna – omsättningen ökade med hela 37 procent till 625 miljoner (455).

Anledning till marginalpressen har varit att bolaget varit tvungna att öka marknadsföringen kraftigt för att motverka sommarens sämre efterfrågan. Förlusterna har också ökat på grund av högre kostnader för öppnandet av den nya fysiska Beauty by Boozt-butiken i Köpenhamn.

Året 2018 kommer alltså inte bli det året då Boozt kommer att lyfta resultatmässigt, vilket vd Hermann Haraldsson också understryker genom att betona att marginalpressen kommer fortsätta in i 2019.

Mycket negativt alltså kring Boozt just nu, men en titt på en kursgraf på bolagets aktie visar också en mycket volatil historia. Den som tajmat sina köp rätt har kunnat tjäna bra med pengar under kort tid. Exempelvis steg kursen med mer än 50 procent botten av november till februari för ett år sedan.

För det går inte att bortse ifrån att fjärde kvartalet och inte minst veckorna mellan Black Fridag (nu på fredag) och julen är e-handelns absoluta bästa tid under året. Tillväxten för handeln på nätet har varit explosiv under denna period senare år och tv-inslagen har varit flera senaste veckan om hur Postnord förbereder sig på den stora anstormningen av paket som ska sändas till sina köpare.

Och detta påverkar naturligtvis aktierna för e-handlare av olika slag – inte minst Boozt. Därför är det inte alls särskilt osannolikt att aktien trots dagens bistra rapport kommer att göra en ordentlig uppstuds från dagens blodbad.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler
Placera
Blackrock: Asien gynnas när återhämtningen kommerKinesiska och indiska obligationer lockar
Krisen
FI: Krisen är inte över