Bostad Det totala utbudet av bostäder till salu, alltså både bostäder som är till salu och som är "snart till salu", har ökat kraftigt på senare tid och är nu på rekordnivåer. Det visar statistik från bostadssajten Booli, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Enligt Booli ger det totala utbudet, där man alltså lägger till bostäder på förmarknaden som är ”snart till salu” en mer heltäckande bild av utbudet på bostadsmarknaden. Bostäder som är snart till salu har ökat trendmässigt de senaste åren och vad som nu hänt på senare tid är att även det vanliga utbudet ökat.

”Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu”, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli, i en kommentar.

Förra veckan fanns det totalt 49.339 hus och lägenheter till salu i Sverige, vilket är hela 23 procent fler än motsvarande vecka i fjol och alltså en ny rekordnivå. Av dessa var 28.186 till salu, 30 procent fler än för ett år sedan, och 23.554 snart till salu, upp 16 procent från motsvarande vecka 2021.

Att utbudet är rekordhögt förklaras både av att försäljningarna går trögare och av att det läggs ut rekordmånga bostäder till salu.

”Att många lägger ut sin bostad till försäljning kan absolut vara en effekt av att bolåneräntorna väntas stiga och att det är svårt att förutspå vad som kommer hända på bostadsmarknaden i morgon. Går man i säljtankar väljer fler att göra det nu, i stället för att vänta”, säger Karin Grundeus.

Bild: Totalt utbud Booli

image