Bolagen som höjer utdelningen mest

Publicerad 2017-01-26 20:15

Aktier Utdelningsbeskeden får aktier att stiga eller sjunka kraftigt - pengar i handen är hetare än någonsin på börsen. Men den som ser längre fram än de närmaste veckorna kan hitta intressanta aktier som höjer utdelningen mest av alla nästa år. Privata Affärer har listan.

Under torsdagen kom bokslutsfloden igång på allvar med stora kursrörelser. Utdelningen är mycket viktig för placerarna – inte minst på grund av nuvarande minusränta som ger aktiers direktavkastning ytterligare tyngd i köp- och säljbesluten.

Tele2 steg med 7,6 procent på grund av bättre resultat än väntat, men framför allt för ett positivt utdelningsbesked om en eventuell extrautdelning. Getinge visade sämre resultat än väntat och sänkte utdelningen – det skickade ner aktien med 6,6 procent.

Det är bara två exempel på hur viktig utdelningen har blivit för marknaden och därför gäller det att ha koll på vad börsen förväntar av utdelningsbeskeden, dvs de prognoser som bankers och mäklarfirmors analytiker sätter.

Avanza Bank har gjort en sammanställning av vad analytikerna tycker om utdelningarna nästa år enligt databasen Factset. Och den visar att de bolag som kan tänkas höja utdelningen mest 2018 redan nu är högutdelare enligt prognoserna – alla väntas ha en direktavkastning över 4 procent i dagsläget i relation till väntad utdelning 2017.

Toppar gör Poolia där utdelningen kommer växa med hela 25 procent 2018 enligt analytikerna. I år hamnar direktavkastningen på ca 5 procent och den fina höjningen hänger samman med att bolaget beräknas komma igen resultatmässigt efter flera svaga år när utdelningen varit slopad.

Näst störst höjning om ett år väntas i Resurs Bank och det med drygt 18 procent. Redan i år väntas direktavkastningen ligga på drygt 4 procent, vilket gör att Resurs kommer bli den nischbank som under det närmaste året främst kommer närma sig storbankernas fina direktavkastning.

Noterbart är att fyra av de elva bolag som förväntas höja utdelningen med mer än 10 procent nästa år är fastighetsbolag. Mest höjer NP3 med nästan 17 procent med Klövern, Corem och Kungsleden ligger mellan 10-12 procents höjning.

Här är listan på bolagen som väntas höja utdelningen med minst 10 procent 2018:

Aktie Höjning (%)
Poolia  25,0
Resurs Bank  18,4
Electra 17,6
NP3 16,9
Nobina 14,9
Catella 13,1
Coor 12,2
Inwido 11,7
Klövern  12,0
Corem 10,4
Kungsleden 10,2

Källa: Avanza Bank och Factset