Energikrisen SKF och Autoliv pekas ut som några av de större börsbolag som är känsligast för kraftigt ökade energipriser. Listan på elintensiva svenska industribolag är lång men många av dem jobbar aktivt med prissäkringar vilket väntas mildra effekterna rejält. Det skriver Dagens industri med hänvisning till ett antal analyser, inte minst en känslighetsanalys från Danske Bank.

SKF:s relativt höga energiförbrukning och andel produktion i Europa placerar bolaget högt upp i listan. Enligt Danske Bank skulle SKF:s rörelseresultat falla med 13 procent nästa år om energipriserna stannar på nuvarande nivåer och bolaget inte kompenserar med högre priser.

Bilsäkerhetsjätten Autolivs rörelseresultat riskerar att backa med 7 procent nästa år med nuvarande energipriser, enligt bankens bedömning som dessutom noterar att bolaget inte använder sig av prissäkringar.

Andra bolag på listan över energislukare är bland annat Volvo, Alleima, Boliden och SSAB. Dessa bolag uppges dock av olika skäl, däribland prissäkringar, drabbas i mindre utsträckning.