Analys Lastbilstillverkaren Volvos försäljning och marginaler har nått sin topp och nedgångar väntas 2023. Det skriver Bank of America Securities (Bofa) i en sektoranalys, där Volvo nedgraderas till underperform (neutral).

Riktkursen för Volvo sänks till 198 kronor (208).

”En återgång efter förköpen i Sydamerika, avmattning i den amerikanska lastbilsförsäljningen och europeiska anläggningsmarknaden kan leda till en intäktsminskning på omkring 5 procent och en marginalnedgång på omkring 60 baspunkter till 10,5 procent”, skriver Bofa i analysen.

För helåren 2023 och 2024 ligger bankens estimat för Volvos justerade rörelseresultat 6 procent respektive 12 procent under analytikerkonsensus i marknaden.

En extrautdelning från Volvo är möjlig för helåret 2022, om 4-8 kronor per aktie, vilket enligt Bofa kan ge stöd till aktien på kort sikt.

Volvos värderingspremie på omkring 70 procent jämfört med europeiska sektorkollegor är emellertid inte motiverad när man tittar på bolagets relativa resultat och återföringar, menar banken.

I sektoranalysen pekar Bofa på en divergens i den nuvarande efterfrågecykeln, som har bidragit till att investerare redan har tagit ut uppgången i de mest kvalitativa lastbilsaktörerna.

”Följaktligen tror vi att ytterligare uppsida i kvalitetsnamn, som Volvo och Paccar, är osannolik”, skriver Bofa.

I övrigt i sektorn har Bofa uppgraderat Traton till köp (neutral), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare.

Traton påverkades mest i sektorn under 2022 av problemen i leveranskedjan, som nu till stor del ligger bakom oss, menar Bofa som ser en volympotential för Scania och MAN under 2023. Samtidigt är banken optimistisk till Navistars integration och kostnadsbesparingar hos MAN.

”Vi tror att helåret 2023 kan bli året då sentimentet skiftar till det bättre”, skriver Bofa om Traton.

För Iveco höjer Bofa rekommendationen till neutral (underperform) och köprekommendationen för Daimler Truck kvarstår, enligt analysen.

Vid 10.15-tiden på torsdagen hade Volvo backat 1,5 procent till 200:93 kronor och Traton hade gått ned 1,1 procent.