Analys Bank of America Securities sänker sin rekommendation för Telia till underperform från neutral. Det framgår av ett marknadsbrev.

Tele2 återfinns däremot bland Bank of Americas, Bofa, toppval i sektorn och banken har en köprekommendation för Tele2-aktien.

Strax före klockan 11.00 hade Teliaaktien backat med 1,0 procent medan Tele2 hade stigit 0,1 procent.

Även Deutsche Telekom, British Telecom och Cellnex är toppval i teleoperatörssektorn, enligt Bofa som också uppgraderar finländska Elia till neutral.

De europeiska teleoperatörsaktierna inledde 2022 bra, men utvecklingen dämpades under andra halvåret trots en motståndskraftig rapportering, guidning och stabilare resultat än tidigare år, menar Bofa.

”Nyckeln till stabiliteten är brytpunkten för intäktstillväxten, med stöd av efterlängtade prishöjningar, vilken borde visa sig vara uthållig in i 2023 och därmed uppväga för negativa kostnadsfaktorer och ge stöd åt ett stabilt ebitda”, skriver Bofa.

Capex har toppat för teleoperatörerna (med undantag från kabeloperatörer), skuldsättningen också, vilket Bofa menar kan bädda för en defensiv resultatprofil som kan fungera bra då makroekonomiska tillväxten dämpas.

”Lägg till konsolideringspotential och det finns skäl att besöka teleoperatörerna igen”, skriver Bofa.

Banken nedgraderar även Tnet och Bouyges till underperform (neutral) och Bofas försiktiga syn på kabeloperatörer har lett till att rekommendationerna för Liberty dras ned till neutral.