Placera Mexiko har seglat upp som något av investerarnas ”älskling” just nu. Det menar Bank of America som ser flera fördelar med att placera i landet.

Hyfsat ekonomisk tillväxt, en sund finans- och penningpolitik och en stabil balansräkning är några faktorer som talar för Mexiko. 

− Men Mexiko anses också vara ett land som gynnas av så kallad nearshoring, säger BofA:s Carlos Capistran och beskriver landet som ”marknadens älskling” just nu, rapporterar CNBC.

Nearshoring innebär att verksamhet långt bort i världen flyttas närmare marknaden. Det är en trend som bland annat syns i USA.

− Även om majoriteten av hemtagningarna hamnar i USA så gynnas Mexiko både direkt och indirekt av detta och det är något som kommer att pågå under lång tid, säger Capistran.

Men närheten till USA innebär också en risk för Mexiko som kan påverkas av en eventuell amerikansk recession. Dessutom är det val både i USA och Mexiko nästa år.

Just nu tuffar dock den mexikanska börsen på med god fart. IPC-indexet är upp 12 procent hittills i år – klart mer än amerikanska S&P 500 som stigit 8 procent.

Den som placerat i fonden HSBC GIF Mexico Equity har fått ännu mer avkastning. Fonden, som är en av få på marknaden med landsfokus på Mexiko, har stigit 20,4 procent sedan årsskiftet och nästan 30 procent på ett år.

Det finns också flera ETF:er med fokus på Mexiko, till exempel Xtrackers MSCI Mexico, iShares MSCI Mexico Capped, HSBC MSCI Mexico Capped, och Franklin FTSE Mexico som alla är upp mellan 15 och 20 procent sedan årsskiftet.

Men du kan också investera direkt i mexikanska bolag eftersom många är parallellnoterade i New York. CNBC lyfter bland annat fram Mexikos största cementtillverkare Cemex.

Dessutom kan du få exponering mot mexikanska flygplatser som drivs av tre olika flygplatsbolag: Grupo Aeroportuario del Centro Norte, Grupo Aeroportuario del Pacifico och Grupo Aeroportuario del Sureste.

I mediesektorn finns bland annat Grupo Televisas aktie noterad i USA. Det finns också bolag i en rad andra sektorer som är parallellnoterade.

Det går också att få exponering mot Mexiko genom aktier i investmentbolaget Mexico Fund som är listad på New York-börsen.