BOE: FINANSPOLITISKA STIMULANSER RESER "SVÅRA" FRÅGOR - HASKEL

2022-09-23 05:37:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska regeringens planer för att stimulera ekonomin reser "svåra" frågor för Bank of England (BOE), som samtidigt försöker pressa ner inflationen från 40-årshögsta nivåer.

Det sade Jonathan Haskel, ledamot i BOE:s penningpolitiska kommitté (MPC) på torsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

Han indikerade att ekonomin inte har kapacitet att absorbera en stor finanspolitisk expansion från finansdepartementet på grund av en stram arbetsmarknad och ansträngda leveranskedjor.

"Vi är i en obekväm situation. Svårigheten med den finanspolitiska expansionen är att vi gör den i en kontext av en mycket stram arbetsmarknad och svårigheter i Kina, vilket betyder att våra leveranskedjor är ganska komprometterade", sade Haskel.

Bank of England höjde på torsdagen styrräntan med 50 punkter, till 2,25 procent. Jonathan Haskel var en av tre ledamöter som reserverade sig till förmån för en större höjning, med 75 punkter med motiveringen att de finanspolitiska stimulanserna kommer att öka efterfrågan och pressa upp inflationen.

Han sade på torsdagskvällen att bevisläget är ganska negativt för "trickle down economics", en term för att beskriva att mer pengar till de välbeställda sprider sig vidare till fler personer och därmed bidrar till att stärka tillväxten.

"För att vara så rättvis som jag bara kan: jag tror att det finns ett antal andra på gång" som har större chans att lyfta tillväxten.Direkt-SE