Analys BNP Paribas Exane höjer rekommendationen för Essity till outperform från neutral. Riktkursen skruvas upp till 290 från 240 kronor. Det framgår av ett morgonbrev från banken.

BNP Paribas är inne på att Essity under året drabbats klart mycket mer av råmaterial- och energimotvindar jämfört med bolagets europeiska konkurrenter. Ljuset i tunneln börjar dock nu synas i spåren av stabiliserande/minskande insatskostnader samtidigt som Essitys prissättning stärks.

”Vi tror att vi nu går från en ned- till uppgraderingscykel”, framhåller BNP Paribas.

Även kinesiska barrmassapriser, som i regel är en barometer för den globala massan, har kommit ned till lägre nivåer. Sedan rekordhöga nivåer i juli i år har priserna sjunkit cirka 8 procent.

Samtidigt som osäkerheten kring utvecklingen för europeiska energipriser kommer att kvarstå framöver, med spotpriset på gas ned 65 procent sedan toppen i augusti, tror BNP Paribas att energimotvindarna för Essity kommer att vara mindre påtagliga än man tidigare trott, samt att dessa nu sannolikt speglas i konsensusestimaten.

”Vi tror att det tredje kvartalet 2022 utgjort en botten för Essitys marginaler, och vi ser en betydande uppsida i förhållande till konsensusestimaten 2023/2024”, skriver BNP Paribas.

Strax efter 10-tiden på tisdagen var aktien i Essity upp 1,4 procent till 255:40 kronor.