Aktie Det kinesiska fastighetskonglomeratet Evergrande Group planerar genomföra en total rekonstruktion inkluderande samtliga privata och offentliga obligationer, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Evergrande tillkännagav i fredags för första gången att det finns ett behov av att rekonstruera bolagets skulder, då relaterat till obligationer utställda i dollar. Det ledde till att aktien föll brant när börshandeln sattes i gång Hongkong på måndagsmorgonen, då aktien till slut sjönk 20 procent under dagen.

Under måndagen löpte Evergrandes så kallade respittid ut, en period då bolag som inte kunnat stå för utbetalning av avtalsenlig kupongränta till obligationsägare ges 30 dagar för att lösa situationen. Reuters rapporterade tidigare under dagen att de 82,5 miljoner dollar som Evergrande är skyldigt obligationsägare inte kommer kunna betalas, då kreditorer samtidigt ställt krav på skuldbetalning till ett värde av motsvarande 260 miljoner dollar.

Det är tredje gången Evergrande sitter med skulder under respit, men om återbetalningen inte genomförs är det första gången. Vid de två tidigare tillfällena har betalning nått obligationsägarna i elfte timmen.

Det krisande Evergrande, vars skulder uppgår till omkring 300 miljarder dollar, har piskat upp en oro på den kinesiska finansmarknaden som hållit i sig i flera månader sedan problemen uppdagades när kupongbetalningar inte kunde betalas tidigt i höstas. Regeringen och lokala myndigheter har dock tagit upp taktpinnen och stävjat en oro som initialt också spreds internationellt.

De senaste stödåtgärderna aviserades på måndagen, när Kinas centralbank PBOC lättade på bankernas reservkrav och släppte ut 1.200 miljarder yuan, motsvarande 188 miljarder dollar, i finanssystemet. Regeringen bistod också med nya signaler om att fastighetsmarknadens regelverk ska lättas för att ge stöd åt marknadens behov, enligt Bloomberg News.

Redan i fredags meddelade myndigheter i Evergrandes hemprovins Guangdong att stöd till bolaget redan sänts ut för att bistå med riskhantering, stärkt internkontroll och upprätthållande av verksamhet. PBOC, bank- och försäkringsmyndigheten och finansinspektionen meddelade också att riskerna från Evergrande är hanterbara för den övriga fastighetssektorn i landet.

Myndigheternas pressmeddelanden, som alltså duggade tätt i fredags, lade skulden helt på Evergrande och hävdade att problemen bottnar sig i svagt ledarskap och ”vårdslös expansion”.