Aktier Carnegie Sverigefond har den gångna månaden fyllt på både ABB och Electrolux. Detn sistnämnda aktien har kursmässigt haft en tuff sommar men förvaltaren Simon Blecher menar att Electrolux har ordentlig potential.

I Carnegie Sverigefonds månadsuppdatering för augusti påpekar Simon Blecher att huvudscenariot fortfarande är en avmattning/inbromsning från höga nivåer och att även om tillväxten blir lägre kommande år kommer vi på kort sikt att undvika en recession.

”Aktier förblir fortsatt attraktiva även om avkastningen kommande år borde bli lägre än historiskt. I denna miljö är väldigt mycket upp till bolagen själva och därför var det väldigt spännande att se flera sådana värdeskapande saker ta form i augusti”, skriver han.

Han pekar bland annat på att Carnegie Sverigefonds största innehav Investor tänker börsnotera EQT.

”Det kommer ta fram stora dolda värden på många miljarder kronor i Investor”, skriver Blecher.

När det gäller ändringar i fondens portfölj har man bland annat ökat i Electrolux som kursmässigt blev en av augustis sämre aktier.

”Det tjatas till leda om att deras kommande rapport ska bli svag, samtidigt som tullarna slår mot bolaget och det är lite valutastrul i Sydamerika. Marknaden väljer därmed att bortse från att bolaget kommer att öka vinsten kraftigt nästa år, ska dela ut sin höglönsamma rörelse Professionella Produkter, som kan bli en ny börsfavorit, och därtill är skuldfritt”, skriver Blecher.

Han tror också att en extrautdelning kan ske i samband med avknoppningen likt den som Atlas Copco gjorde när Epiroc skildes av.

Blecher ökade också innehavet i ABB som snart ska återköpa en femtedel av börsvärdet.

”Nye vd Björn Rosengren kommer troligtvis att försöka decentralisera och sedermera dela upp bolaget vilket lär skapa värde”, menar Blecher.