Blankning Satsningar på att enskilda aktier ska handlas ned har blivit avsevärt mindre frekventa, trots de rekordhöga börsvärderingarna. Skälet bakom är vårvinterns så kallade Redditfenomen, som ledde till stora förluster för flera hedgefonder via den högt blankade Gamestop-aktien. Det rapporterar Bloomberg News.

Trots de rekordhöga börsvärderingarna i världen är medianen för den korta positionen – en satsning på att kursen ska ned – bland aktierna inom S&P500 på 1,6 procent. Det är nära 17-årslägsta, enligt data från Goldman Sachs.

Samma trend noteras även i Europa. De korta positionerna har kollapsat, enligt Morgan Stanleys data. JP Morgans data vittnar i sin tur om att hedgefondernas långa positioner är på de högsta nivåerna på flera år, enligt JP Morgan-data.

Allt sammantaget bidrar till en bild av en ”positiv mani” som med hjälp av den ekonomiska återöppningen från pandemin och stora stimulanser fortsätter dra börserna till nya rekord via en sektorrotation mot värdeaktier och bort från tillväxtbolag, enligt Bloomberg News.

S&P500:s nuvarande nivå motsvarar en värdering på 23 gånger nästa års förväntade vinst (P/E-tal), vilket borde bädda för högre blankning, konstaterar nyhetsbyrån. P/E-talet är det högsta sedan millenniebubblan sprack år 2000. I en jämförelse mot tioårsräntan är riskpremien samtidigt på sin lägsta nivå sedan 2010, vilket borde dra ner aptiten på långa positioner. Förklaringen till varför blankarna håller sig borta stavas bland annat Gamestop, menar flera intervjuade.

”Den rådande bilden är att aktörer med smarta pengar (hedgefondernas investeringar reds anm) inte vågar chansa på dyra eller dåliga bolag, särskilt efter daytrader-arméns kross tidigare i år”, skriver Bloomberg News med anspelning på den kalabalik som utbröt i hedgefondbranschen i samband med att Gamestop handlades upp i vintras.

Benn Dunn, som är vd för portföljhanterartjänsten Alpha Theory Advisers, kallar den rådande stämningen för euforisk.

”Det är masseufori och ingen vill bli förintad av att gå kort någonstans”, sade han till nyhetsbyrån.

Flera hedgefonder, framför allt Melvin Capital, drogs med kraftiga förluster efter att ha satsat på blankning av gamingbutikskedjan Gamestop. En tråd på nätforumet Reddit fattade intresse för aktien och tog fasta på den höga blankningen för att ”bränna hedgefonder” som gått kort aktien.

Teoretiskt leder kraftiga uppgångar i aktier med hög blankning till att positioner måste täckas genom att köpa tillbaka inlånade aktier som sålts för att dra nytta av en nedgång i kursen.

När detta sker pressas aktien upp ytterligare, vilket blev fallet med Gamestop, som handlades upp med över 1.000 procent inom loppet av några veckor.