Asien Asienbörserna hade en blandad utveckling på fredagen med rejält upp i Kina och framför allt i Hongkong med stöd av teknologijättar, medan Tokyobörsen handlades ned efter helgstängt dagen före. I övriga Asien var det mer måttliga rörelser.

Bakgrunden till börsuppgångarna i Kina var framför allt fortsatta förhoppningar om lättnader i Kinas nollcovidpolicy, trots att antalet smittade i Kina på torsdagen steg till den högsta nivån sedan i maj. Kinesiska myndigheter har inte heller gett någon indikation om förändrad attityd till nolltoleranspolitiken.

I Hongkong lyfte Hang Seng-indexet 5,7 procent. Bland teknologiaktier avancerade Alibaba 13 procent och Tencent med 9 procent. Volvo Cars systerbolag Geely Automobile tillhörde också de största kursvinnarna, upp 12 procent. I Fastlandskina steg Shanghai-börsen 2,4 procent.

I Tokyo backade däremot ledande börsindex när marknaden öppnade igen efter helgstängt på torsdagen. Nikkei 225 var ned 1,7 procent. På statistikfronten steg tjänste-PMI i Japan till 53,2 i oktober, från 52,2 i september. Det var något över det preliminära beskedet och den högsta nivån sedan i juni.

I Australien var Sydneybörsen upp mer måttliga 0,5 procent. Landets centralbank indikerade på fredagen att styrräntan kommer att behöva höjas ytterligare för att inflationen ska gå tillbaka till målet.

Fokus på fredagens finansmarknader riktas till stor del mot den amerikanska jobbrapporten, som kommer klockan 13.30 svensk tid.

Torsdagens USA-börser stängde på minus. Dow Jones industriindex var ned 0,5 procent, S&P 500 backade 1,1 procent och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex försvagades 1,7 procent.