Blandade signaler om börsenFoto: Istockphoto

Blandade signaler om börsen

Publicerad 2011-06-27 13:27

Följer börsen mönstret från de senaste uppgångsfaserna bör det vara slut på fallet för den här gången. Men samtidigt växer andelen pessimister på aktiemarknaden.

Raset på omkring 10 procent sedan mitten av maj har gett sparare på Stockholmsbörsen frossa. Men nedgången på börsen är ganska normal i en stigande marknad, menar Enter Fonder som studerat de två senaste uppgångsfaserna. Det handlar om perioden mellan år 2003 och 2007 samt från år 2009 till innevarande år.

Det konstateras att nedgångarna normalt sett varit på 5-10 procent och varat i två till tre veckor. Korrektioner på mer än 10 procent har varit mycket ovanliga, bara två stycken under sex år, enligt Enter Fonder.

Samtidigt visar amerikanska AII Sentiment Survey, som mäter andelen optimister och pessimister på aktiemarknaden, att läget bland investerare blivit allt mer uppgivet.

Kring jul förra året var andelen optimister, 63 procent, den högsta på länge. I juni hade motsvarande siffra sjunkit under 30 procent för första gången sedan förra sommaren.

Den gången oroade sig marknaden för en dubbeldipp i den amerikanska ekonomin, vilket inte blev fallet. Istället återhämtade makrodata sig och börsen steg med 20 procent under resten av 2010, skriver Enter Fonder.

Vidare konstaterar fondförvaltaren att det är olika besked i verkstadsindustrin. Brittiska bolaget Charter vinstvarnade förra veckan, skriver Enter Fonder, medan amerikanska bolaget Kennametal redovisar en kraftig ordertillväxt för perioden mars till maj.

Det noteras också att siffror ser olika ut inom samma verkstadskoncern: Charters ena dotterbolag Esab har fått se efterfrågan minska i Europa under det andra kvartalet, samtidigt som det andra dotterbolaget Howdens efterfrågan steg under samma period.

Enter Fonder menar att Charters vinstvarning snarare belyser skillnaden mellan olika sektorer än att det är en indikator på en generell försvagning av industrin.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER