Börs Blackrock sänker aktievikten för utvecklade marknader till neutral. Bland annat pekar finansjätten på att Feds aggressiva räntehöjningar gör det svårt att få en uthållig återhämtning på aktiemarknaden.

Blackrock konstaterar i ett veckobrev att amerikanska Federal Reserve allt tydligare signalerar att inflationen ska bekämpas till varje pris och utan hänsyn till de negativa ekonomiska effekterna som uppstår när räntan stiger.

”Så länge läget är sådant och marknaden tror på budskapet så blir det svårt att se någon uthållig återhämtning på aktiemarknaden”, skriver Blackrock.

Men det är inte bara räntehöjningar som ställer till det. I Kina syns en rejäl inbromsning i tillväxten samtidigt som det finns tecken på stagflation i Europa.

”Vi har redan sett att Europa riskerar att hamna i recession vilket fick oss att sänka risknivån för några veckor sedan. Nu drar vi ner vikten för utvecklade aktiemarknader (inklusive USA) till neutral från övervikt”, skriver Blackrock.

Men frågan är också hur länge Fed kan fortsätta på det hökaktiga spåret. Blackrock tror nämligen att Fed kan komma att tvingas till en omvändning när de negativa effekterna på tillväxten blir tydligare.

”Vi tror att Fed förr eller senare kommer att börja ta hänsyn till hur räntehöjningarna slår mot tillväxten, inte minst om inflationen minskar något. Vi förväntar oss därför en duvaktig svängning senare i år”, skriver Blackrock och fortsätter:

”Innan vi får se en omsvängning från Fed så finns ingen katalysator för en uthållig återhämtning i risktillgångar. Men när vi får se mer duvaktiga signaler kan det vara läge att öka risken på aktiemarknaden igen”, skriver Blackrock.