Elpriset Trots pågående köldknäpp väntas lugnare tider på elmarknaden i vår. Priset spås nu bara bli en fjärdedel av vad som befarades i december, enligt elhandelsbolaget Bixias prisprognos.

Efter december månads elprischock har förutsättningarna förändrats radikalt. Då fick oro för gasbrist priserna att skjuta i höjden. Nu har ett relativt milt vinterväder, betydligt lägre gaspriser och normaliserade vattenmagasin gjort att vårens priser väntas ligga betydlig lägre än vad som tidigare befarats. Terminspriset (det förväntade framtida elpriset) för mars-april har sjunkit med över två kronor sedan december. Nu väntas vårens elpris ligga på omkring 80 öre per kWh i snitt, enligt Bixia.

– Elprischocken ser ut att vara över för denna gång. Det ovanligt milda vädret i Europa där många dragit ner på gaskonsumtionen har gett helt nya förutsättningar. Det har aldrig varit så mycket gas i depåerna som det är just nu i Europa, vilket har fått gaspriserna att falla till den lägsta nivån på 1,5 år. Allt detta påverkar de svenska elpriserna nedåt i vår, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Dessutom har européerna varit återhållsamma med sin förbrukning samtidigt som den milda väderleken inneburit ett lägre behov av gas.

– Att vi har relativt god tillgänglighet på kärnkraft i Frankrike just nu och bättre vind- och vattenkraft påverkar också elpriserna nedåt. Kopplingen mot kontinenten och dess priser kvarstår, men den betydligt lägre prisbilden i Tyskland än tidigare gör att de nordiska priserna hålls på en modest nivå även när vi smittas av deras priser, säger Johan Sigvardsson.

Han konstaterar dock att de svenska elpriserna tillfälligt kommer vara högre fram till i mitten av mars. Kallare väder i kombination med en nedstängning i åtta dagar av kärnreaktorn Oskarshamn 3 bidrar till att lyfta priserna.

Just kärnkraften är också en osäkerhetsfaktor som i värsta fall kan göra att priserna åter blir lite högre igen.

– Om driften för Ringhals 4 eller Olkiluoto 3 återigen skjuts upp samtidigt som andra reaktorer tas ur drift för underhåll eller om det blir en kylig vår med sen vårflod, kan priserna återigen bli lite högre. Men det blir inte lika dramatiska pristoppar som i december, eftersom de tyska elpriserna ligger betydligt lägre nu, säger Johan Sigvardsson.