Krypto Kryptovalutamarknaden studsade tillbaka med besked under måndagsmorgonen efter att amerikanska myndigheter ridit ut med löften om en lösning för att inte Silicon Valley Banks fall ska drabba finansmarknaderna.

Finansminister Janet Yellen, Fed-chefen Jerome Powell och chefen för bankövervakningsmyndigheten (FDIC) Martin Gruenberg utlovade åtgärder för att stärka förtroendet för banksystemet i ett gemensamt uttalande på söndagen.

Bland annat har Federal Reserve inrättat ett nytt stödprogram för banker med likviditetsproblem. Programmet ska stötta insättningar i bankerna genom lån och mot säkerheter i form av främst statsobligationer. Detta ska ta bort risken för att banker snabbt ska behöva sälja tillgångar för att få likviditet.

Bitcoin och flera av de andra stora kryptovalutorna, som är sköra för hastig riskuppgång, handlades ned kraftigt under torsdagen och fredagen då Silicon Valley Banks aktie kraschade sedan likviditetssituationen blivit ansträngd och kunder börjat ta ut kapital i hög volym.

Blankare i kryptomarknaden blev tagna på sängen, vilket ledde till en kraftig rörelse uppåt när en så kallad ”short squeeze” uppstod. De senaste 24 timmarna har korta positioner om 183 miljoner dollar tvångslikviderats då positionens förlust överskridit värdet på positionsinnehavarens säkerhet, enligt nyhetssajten Coindesk.

Under morgonen handlades bitcoin till 22.400 dollar, tillbaka på samma nivåer som för en vecka sedan. Under fredagen hittades priset en bit under 20.000 dollar.