Kryptovalutor Bitcoin och övriga större kryptovalutor föll på tisdagen och retirerade således från rekordnivåerna strax under 69.000 dollar. En nyhet kring de digitala valutorna var att Kinas nationella utvecklings- och reformkommission NDRC vid en presskonferens uttryckt att "uppröjningen" i verksamheter som bryter digitala valutor fortsätter.

Om Kinas upprepande besked från tisdagen var direkt utlösande för marknadsreaktionen var dock oklart, men det faktum att kinesiska aktörer periodvis stått för majoriteten av brytningen har lett till kraftiga marknadsreaktioner när myndigheterna tagit krafttag.

”Brytningen medför kraftig energikonsumtion och koldioxidutsläpp. Det har ingen aktiv påverkan som leder till industriell utveckling eller vetenskapliga framsteg”, sade NDRC:s talesperson Meng Wei på tisdagen, enligt CNBC.

Tidigare i år aviserade Kina att bitcoin-brytning, där de digitala valutorna framställs via datatunga och energikrävande beräkningar, förbjuds. I samband med detta besked föll kryptomarknaden brant.

Vid klockan 8.20 handlades en bitcoin till priser strax under 61.000 dollar, enligt Coindesk. Det motsvarar en nedgång med cirka 7 procent över det senaste dygnet.