Het sommar för biotekniksektorn

Publicerad 2016-08-05 14:04

Sektor Ett ökat risksentiment och förhoppningar om förvärvsaktivitet har fått de amerikanska bioteknikbolagen att rusa på börsen de senaste dagarna. Det konstaterar Wall Street Journal i en artikel på fredagen.

Nasdaqs bioteknikindex har avancerat med över 20 procent sedan den 27 juni, vilket kan jämföras mot det breda S&P 500 som stigit med 8 procent under perioden.

Trots sommaren uppgång är biotekniksektorn fortfarande ned med drygt 12 procent sedan årsskiftet.

”Efter en tuff och volatil period där vi såg att investerare vände sig bort från bioteknikbolagen ser vi äntligen uppgångar”, skrev Cory Kasimov vid JP Morgan i ett brev till sina kunder i förra veckan.

Enligt Cory Kasimov lockas investerare av värderingarna för de biotekniska storbolagen. Dessutom har förhoppningen om ökad förvärvsaktivitet inom sektorn bidragit till ett positivt sentiment, skrev han vidare.

I maj meddelade exempelvis Pfizer sina planer på att köpa det Silicon Valley-baserade bolaget Anacor, som utvecklar preparat för eksem.

Under veckan har aktier i flera mindre svenska bioteknikbolag stigit kraftigt, exempelvis Diamyd Medical, Cyxone och Karo Pharma, (trots nedgången på fredagen efter negativ publicitet).