Bildt försvarar investeringen i förvaltaren Legg Mason

Bildt försvarar investeringen i förvaltaren Legg Mason

Publicerad 2007-11-20 09:44

Utrikesminister Carl Bildt har aktier och optioner för 9,8 miljoner kronor i amerikanska kapitalförvaltaren Legg Mason. Bolaget har i sin tur placerat pengar i bland annat vapen, tobak och porr, enligt Göteborgs-Postens granskning.- Oseriös journalist

Enligt GP har Legg Masons fond med beteckningen American leading companies satsat pengar i tobaksjätten Philip Morris ägare Altria, samt vapentillverkaren Lockheed Martin.

Dotterbolaget Royce & Associates har satsat pengar i New Frontier Media, som enligt GP är en jätte i den amerikanska porrindustrin och inriktat på betal-tv och filmproduktion.

Utrikesminister Carl Bildt anser att det är oseriöst och osakligt att försöka koppla hans ekonomiska intressen i Legg Mason till vapen och porr.

Han pekar i ett skriftligt inlägg på tidningens hemsida på att bolaget är ett av de största finansförvaltningsbolagen i USA, som i dag har hand om sparande på 7 000 miljarder kronor i olika separata bolag och fonder. Bildt anser att ingen seriös person skulle hävda att Legg Mason byggt sin utveckling på ”vapen och porr”.

– Det är journalistik på KPML(r)-nivå, sade utrikesministern i samband med riksdagens EU-nämnds sammanträde.

Bildt har tidigare suttit i styrelsen för Legg Mason, vilket gav honom möjlighet att köpa optioner i bolaget. I den skriftliga kommentaren uppger Bildt att bolaget under den tiden förvaltade 900 miljarder dollar åt sparare och institutioner och att det ”säger sig självt att styrelsen i ett sådant företag inte ägnar sig åt investeringspolitiken”. Alla de olika fonderna och företagen i gruppen har separata styrelser.

(TT)