BIL: 210 MDR USD I INTÄKTSTAPP PGA HALVLEDARKRIS 2021 – RAPPORT

2021-09-23 07:37:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den pågående halvledarkrisen väntas leda till att den globala fordonsindustrin går miste om intäkter på 210 miljarder dollar under 2021, enligt en rapport från konsultfirman Alix Partners, rapporterar CNBC.

Prognosen är nästan dubblad sedan en liknande rapport släpptes i maj i år, då Alix Partners analys kom fram till siffran 110 miljarder dollar. Det direkta skälet är att biltillverkarna inte kan producera fordon utan chip-insatsvaran (halvledare).

Det är inte heller första gången siffran näst intill dubblas. I januari, när de första fordonsfabrikerna började stängas ned eller pausas, var prognosen intäktstapp på 61 miljarder dollar.

Konsultfirman spår nu att 7,7 miljoner bilar kommer falla bort ur tillverkarnas produktion under 2021, från tidigare siffran 3,9 miljoner i maj.

Scania-ägaren Traton varslade på onsdagen om att försäljningen kommer bli lägre än väntat i det tredje kvartalet som en följd av leverantörsproblem på grund av halvledarbristen.Direkt-SE