Aktie Styrelsen i Betsson har inlett en process för att hitta en ersättare till vd:n och grundaren Pontus Lindwall. 

Styrelsen för Betsson konstaterar att Pontus Lindwall har slutfört uppdraget ‘Back on Track’, vilket är det program han anställdes som vd för att genomföra 2017.

”Styrelsen anser att Betsson är redo för ytterligare förnyelse för att kunna möta utmaningarna i en internationell miljö, fler reglerade marknader samt tillvarata nya möjligheter. Mot bakgrund av det kommer styrelsen att påbörja arbetet med att söka efter nästa generations internationella ledare för att utveckla Betsson vidare”, heter det i pressmeddelandet.

Pontus Lindwall har lett utvecklingen av Betsson och dess föregångare i nästan 25 år. 1998 utsågs har till vd för Betsson och innehade den posten fram till 2011, då han valdes till styrelsens ordförande. Hans senaste uppdrag som vd tillträdde han 2017.

Pontus Lindwall kommer att kvarstå som vd till dess att ny vd har utsetts. Han är berättigad till tolv månaders avgångsvederlag från det att han lämnar bolaget, uppger Betsson.

”Finns redan kandidater”

Betsson behöver ett nytt ledarskap och det är därför som vd Pontus Lindwall lämnar. Att det skulle ha att göra med en enskild händelse eller affär förnekas av styrelseordförande Patrick Svensk. Det uppger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

Betsson har de senaste dagarna omgetts av uppköpsrykten i amerikansk media. Sport merchandise-bolaget Fanatics sägs vara nära ett förvärv och bland omnämnda förvärvskandidater fanns Betsson och Rush Street Interactive.

Har det här något med Fanatics att göra?

”Vi kommenterar aldrig den typ av rykten. Att Pontus slutar har ingenting att göra med någon enskild händelse, någon enskild affär eller något sådant. Det är ett beslut som har växt fram där vi vill se ett nytt ledarskap”, uppger Patrick Svensk.

Vad är det för egenskaper om ni söker hos ny vd?

”Vi söker någon med stark förankring i den internationella spelvärlden, med en erfarenhet från den miljö vi ska operera i framtiden och ett starkt modernt ledarskap”, säger Patrick Svensk.

Finns det en utstakad lista med potentiella kandidater redan nu?

”Vi har ett antal kandidater men ingenting som vi kan kommentera på. Vi kan inte säga hur lång tid det kommer ta heller”, säger ordförande.

Betsson-aktien klättrade 9,9 procent på torsdagen. Kring lunchtid på fredagen hade den fallit tillbaka något.