Aktie (Uppdaterad) Flera svenska spelbolag stoppar nu nederländska kunder från att spela på deras plattformar. Besluten kommer efter att den nederländska spelmyndigheten (KSA) i förra veckan publicerat en ny policy. Alla gör dock inte samma sak. 

De bolag som tidigare vänt sig aktivt mot Nederländerna kan inte söka licens förrän efter 33 månader sedan de senast vände sig aktivt till marknaden.

Men i slutet på förra veckan kom nya direktiv från ansvarig minister som stipulerade att allt spel från nederländska spelare måste stoppas för att bolagen ska kunna få en licens på den reglerade marknaden som öppnar 1 oktober. 

Betsson slutar därför acceptera nederländska kunder på sina internationella webbplatser. 

Betssons beslut förväntas påverka bolagets rörelseresultat negativt med cirka 25 miljoner kronor på månadsbasis, från och med fjärde kvartalet 2021.

”Betssons operativa dotterbolag har alltid åtagit sig att genomföra nödvändiga förändringar i linje med den holländska myndighetens målsättningar samt att skapa goda förutsättningar inför den kommande licensprocessen. Detta beslut har fattats för att främja detta mål”, uppges det.

Betsson var inte av de tio bolag som fick licens på den nederländska marknaden i det första skedet. Bolaget har inte lämnat in ansökan än.

Den långsiktiga finansiella effekten är avhängig när Betsson beviljas en licens för den nederländska marknaden.

Även Leo Vegas slutar tillhandahålla sina tjänster i Nederländerna efter den senaste policyförändringen från landets spelmyndighet KSA.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nederländerna har under de senaste kvartalen stått för en låg till medel ensiffrig andel av bolagets totala intäkter.

Ytterligare information kommer att ges i samband med att kvartalsrapporten publiceras den 11 november.

Kindred fortsätter som vanligt

Enligt branschsajten EGR gör Kindred en annan tolkning och kommer att fortsätta välkomna spelare från landet.

Brittiska Entain, Betsson och Leo Vegas meddelade på torsdagen att de kommer att sluta ta emot nederländska kunder.

Kambi tecknar avtal med nederländsk operatör

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett mångårigt avtal med den nederländska operatören Betent i samband med att den reglerade marknaden öppnar den 1 oktober.

Betent är ett nytt bolag på onlinescenen och har inte haft någon verksamhet riktad till nederländska marknaden tidigare, vilket också är anledningen till att bolaget finns bland de tio som tilldelades licens inför fredagens öppnande.

De bolag som tidigare vänt sig aktivt mot Nederländerna kan inte söka licens förrän efter 33 månader sedan de senast vände sig aktivt till marknaden. Men i slutet på förra veckan kom nya direktiv från ansvarig minister som stipulerade att allt spel från nederländska spelare måste stoppas för att bolagen ska kunna få en licens.

Det kommer att påverka operatörer som fortfarande har intäkter från landet via sajter utanför rikets gränser och på torsdagen meddelade brittiska Entain samt svenska Betsson och Leo Vegas att de slutar acceptera nederländska kunder. Kindred som är Kambis största kund i Europa har ännu inte lämnat något besked över hur den nya policyn kommer att hanteras.

Hur stort är Betent, kan avtalet kompensera för de av era kunder som kan komma att stänga ned?

”Jag kan inte kommentera det, Betent är ett nystartat bolag som lanserar sportspel imorgon då marknaden öppnar upp, men de har absolut tillväxtpotential”, säger Kambis ir-chef Mia Nordlander i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.