Besliks favoriter

Publicerad 2011-11-29 15:03

Sasja Beslik är ny vd för Nordeas fondbolag och årets ende svensk på World Economic Forums lista över Young Global Leaders. Sedan 1998 har han arbetat med företags sociala ansvar.

På den 39-årige Sasja Besliks cv finns även bland annat en ordförandepost i FN-programmet ”Vatten och finanssektor” samt en ranking som bästa analytiker inom ansvarsfulla investeringar 2010 av Financial Hearings.

2007 utsågs han dessutom till den mest inflytelserika personen i Sverige under 40 år.

Vad kännetecknar ansvarsfulla investeringar i dag?

– Nu för tiden handlar det om att välja rätt företag från början, och att göra det från tre likställda perspektiv, det finansiella, miljömässiga och sociala. Det handlar om att det kan kosta företag mycket pengar att inte ta ansvar för det som de påverkar genom sin verksamhet. Till exempel BP, HQ, Carnegie och Lehman Brothers. De närmaste 30 åren handlar det om att hantera riskerna i en alltmer komplex värld, inte så mycket om värderingar.

Kan du ge exempel på bra bolag?

– Vi är intresserade av alla företag som kopplar sitt arbete med miljö och sociala aspekter till sin affär. SKF, Arise och Skanska är några företag i Sverige som till stor del integrerat affären och

ansvarstagandet för miljö och sociala aspekter. Ett annat exempel är det indiska vindkraftföretaget Suzlon.

Är det några ni undviker?

– Vi undviker företag som inte integrerar CSR-frågor, Corporate Social Responsibility, i sina affärer, samt företag som inte hanterar sina risker.

Exempel?

Lukoil, Chevron, Shell, Nestle och Securitas är några. Vi pratar med alla och vill se konkreta åtgärder, inte hållbarhetsredovisningar.