Kina Kina går på tvärs mot världen i övrigt med en ekonomisk inbromsning som riskerar att få återverkningar även i Europa och USA. Det sade SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i en intervju med Trading Direkt på fredagen.

”Det vi ser är att det börjar bromsa in. Kina sticker ut lite mot resten av världen”, sade han.

Han noterade att inköpschefsindex för såväl Kinas industri- som tjänstesektor i augusti sjönk under 50-strecket, som brukar ses som skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning. Detta beror delvis på nya virusutbrott som lett till lokala nedstängningar och stängda hamnar.

”Det hackar betydligt mer i Kinas ekonomi nu än vad jag trodde för bara ett halvår sedan”, sade Robert Bergqvist.

Till detta kommer att Kina på senare tid har ökat de politiska ingreppen i ekonomin, med regleringar av allt från stora teknikföretag till ungdomars datorspelande, vilket skapat en nervositet på de kinesiska börserna.

Den stora frågan nu, enligt Robert Bergqvist, är om det är ett nytt landskap vi ser, med ökad politisk styrning av den kinesiska ekonomin

”Jag tror att det är för tidigt att säga”, sade han.

Han tillade att kinesiska beslutsfattare inte riktigt verkar förstå konsekvenserna av sina regleringar.

”De är lite klumpiga, som en elefant i en glasbutik”, sade han.

Han tillade dock att kinesiska politiker och beslutsfattare ändå är lyhörda, och de kan komma att gå mer varligt fram framöver.

Robert Bergqvist menade vidare att många ekonomer tar för lätt på vad som händer i Kina och andra tillväxtmarknader, med låg vaccinationsgrad, virusutbrott och nedstängningar.

”Vi kan få bakslag för tillverkningsindustrin i Europa och USA på grund av tillväxtekonomierna. De står för 40 procent av den globala ekonomin och många företag har sina produktionskedjor där. Stänger man ned där sitter vi tyvärr i samma båt. Får vi problem i tillväxtekonomierna får vi också en huvudvärk i resten av världen”, sade han.