Aktier Berenberg rekommenderar köp av Tele2-aktien och sälj Telia i en så kallad pair trade, där två aktier ställs mot varandra, med hänvisning till Tele2-aktiens svaga utveckling den senaste tiden.

”Vid dessa aktiekursnivåer anser vi att risk/avkastningen blir mer balanserad med en 20-procentig uppsida i en pair trade med Telia”, skriver Berenberg om Tele2 i en analys.

Tele2-aktien har fallit drygt 10 procent från kurstoppen den 20 juli, och därmed utvecklats klart sämre än index och Telia under den perioden. Bakom den svaga utvecklingen för Tele2 ligger en kombination av tekniska och fundamentala skäl, bland annat inför fusionen med Com Hem, menar Berenberg.

Telia handlas nu till en 15-procentig premie mot Tele2, vilket Berenberg anser är omotiverat med hänvisning till att Tele2 har en enklare verksamhet med högre tillväxt och högre återföring till aktieägarna än Telia.

Vidare tror Berenberg att ett stopp för Tele2:s affär i Nederländerna, vilket banken nu ser som det troliga utfallet, inte kommer att ändra Tele2:s utdelningspotential.

I analysen uppgraderar Berenberg rekommendationen för Tele2 till köp (sälj), vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på måndagen.

Riktkursen för Tele2 justeras däremot ned till 116 kronor (124). Sänkningen hänvisas till en försiktigare syn på Com Hems intäktstillväxt samt en lägre sannolikhet för att sammanslagningen mellan Tele2:s och T-Mobils verksamheter i Nederländerna får godkänt.

För Telia upprepas säljrekommendationen och riktkursen sänks till 38 kronor (39).

Vid 10-tiden hade Tele2 stigit 1,7 procent till 108:10 kronor medan Telia hade gått ned marginella 0,1 procent till 41:29 kronor.