Ett genomsnitt av 19 analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett rörelseresultat på 3.963 miljoner kr. Som väntat hade SEB jämförelsestörande poster på -1 miljard kr.
Räntenettot uppgick till 6.047 miljoner kr, att jämföra med analytikersnittet på 6.338 miljoner kr.
Provisionsnettot blev 4.364 miljoner. Där låg snittprognosen på 4.297 miljoner.
Kreditförlusterna var 2.691 miljoner kr, jämfört med snittprognosen på 2.028 miljoner kr.
SEB:s rörelsekostnader ökade under årets andra kvartal med 1 procent jämfört med närmast föregående kvartal, men var i princip oförändrade jämfört med motsvarande kvartal året före.
Kostnadsutvecklingen fortsätter enligt vd Johan Torgeby att vara i linje med kostnadsmålet för 2021 på 23 miljarder kr, +/- 200 miljoner kr, givet 2018 års valutakurser.
SEB:s förväntade kreditförluster, netto, ökade i kvartalet till 2,7 miljarder kr då banken fortsatt reservera i linje med IFRS 9.
”Vi har tidigare kommunicerat att en förväntad kreditförlustnivå på cirka 6 miljarder kr under 2020 skulle vara ett bra utfall givet den allvarliga ekonomiska nedgången. När nu ytterligare ett kvartal har gått tror vi att sannolikheten för den nivån har ökat, utifrån den makroekonomiska prognosen i SEB Nordic Outlook”, skriver vd Johan Torgeby i delårsrapporten.
Han tillägger att det dock är svårt att sia om framtiden.
De förväntade kreditförlusterna under andra kvartalet motsvarar en nivå på 46 baspunkter. Indikatorer för kreditkvalitet såsom betalningsförseningar var oförändrade under kvartalet.
Pandemin covid-19 hade enligt SEB begränsad påverkan på de större portföljerna som stora företag, hushåll och små- och medelstora företag i Sverige och Baltikum, vilket enligt banken kan bero på de statliga stödåtgärder som riktats till mindre företag och privatpersoner.
Exponeringar som redan före pandemin påverkades dock. Däribland finns enligt SEB vissa sektorer i oljeportföljen, framför allt offshore, som såg fortsatta utmaningar i och med de lägre oljepriserna. Detta ledde till att SEB ökade reserverna för en ”handfull motparter i sektorn”, vilket förklarar större delen av de förväntade nettokreditförlusterna i kvartalet. Dessutom ökades den ytterligare portföljreserven, som i första kvartalet gjordes för oljerelaterade exponeringar, med 365 miljoner kr.
I andra kvartalet användes mer negativa makroscenarier i modellerna för att reflektera den väntade effekten av covid-19 på ekonomin, vilket bidrog med en ökning på 563 miljoner kr i förväntade nettokreditförluster.
Största delen av de förväntade nettokreditförlusterna i andra kvartalet, 2.211 miljoner kr, uppstod i divisionen Stora Företag & Finansiella Institutioner.