Rapport (Uppdaterad) Flygbolaget SAS resultat före skatt under räkenskapsårets tredje kvartal blev 1.490 miljoner kr, att jämföra med Infront Datas snittestimat, utifrån fyra analytikers prognoser, på 1.459 miljoner kr. Det framgår av rapporten för månaderna till och med juli.

Den svaga kronan, högre bränslepriser och två dagars pilotkonflikt i början av maj ledde till resultatminskningen för SAS under maj-juli. På börsen handlades aktien ned efter tisdagsmorgonens rapportsiffror. Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat ungefär som väntat. SAS resultat före skatt under räkenskapsårets tredje kvartal, maj-juli, blev 1.490 miljoner kr, att jämföra med Infront Datas snittestimat, utifrån fyra analytikers prognoser, på 1.459 miljoner kr. SAS omsättning summerades till 13.552 miljoner kr, mot väntade 13.402 miljoner kr.

Strejkpåverkan. Strejkkostnader påverkade det gångna kvartalets resultat negativt med 185 miljoner kr för två dagar i maj. Kombinerat med kostnaden om 430 miljoner kr i kvartalet före medförde det en total negativ resultateffekt om 615 miljoner kr. Det var något mindre än vad SAS tidigare antagit, -650 miljoner kr.

Fortfarande utmanande nå vinst. SAS upprepar sin prognos för helåret om att det kommer att bli utmanande att uppnå ett positivt resultat före skatt och jämförelsestörande poster under 2018/2019. ”Även om kapacitetsutsikterna och den senaste tidens flygbränslepris är positiva är flera utmaningar oförändrade sedan vår rapport för andra kvartalet. Här ingår en fortsatt svag svensk krona mot den amerikanska dollarn och euron, samt en framväxande avmattning i den europeiska och den globala ekonomi”, skriver vd Rickard Gustafson.

Kan bli fler sparåtgärder. SAS står fast vid målet om 900 miljoner kr i besparingar för räkenskapsåret 2019, men enhetskostnaden efter justering för strejkeffekter minskar inte i önskad omfattning. Ytterligare besparingsåtgärder bortom 2020 ska utvärderas. Besparingarna var drygt 200 miljoner kr i det tredje kvartalet och ligger på drygt 600 miljoner hittills under innevarande räkenskapsår.

Räknar med oförändrad marknadskapacitet kort sikt. SAS verkar på en marknad där konkurrensen är tuff globalt. Utbudet av flygstolar har stadigt växt starkt men i det korta perspektivet ser kommande vintersäsong ut att bli den första vintern på många år där ingen större kapacitetstillväxt väntas på marknaden, enligt SAS. På en lite längre horisont är det många flygbolag som väntar på flygplansleveranser under de närmaste åren, som kan tänkas att öka kapaciteten på marknaden drastiskt.

Aktier
Kepler Cheuvreux: Nio köpvärda aktier med över 100 procents uppsida
Brexit
Allt klart för brexitStorbritannien lämnar EU natten mot lördag
Fed
Fed rör inte räntan
Rapport
Aktien som gett spararna 800 miljoner på en månadI kväll släpper Tesla rapporten
Aktie
Hufvudstadens C-aktie avlistas från börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Räntan
Analyshus: Bostadsmarknaden kan stoppa räntesänkning
Börsen
Uppåt med rapportbolag i fokus
Rapporter
Börsjättar bland torsdagens rapportbolagBland annat Volvo, Stora Enso, H&M och SCA
Rapport
Oväntad extra utdelning lyfter Billerud Korsnäs
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Konjunktur
Nordea: Svensk ekonomi vänder uppåt
Aktie
Nent vill sälja produktionsbolag
Hållbarhetssnack
Kull: Därför sparar vi i hållbara fonder"Det är Greta-effekten"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu