Aktie SBB:s köp av majoritetsposten i Amasten kommer att stärka SBB:s intjäning per aktie. Det är som det brukar och ska vara, säger vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

På torsdagen meddelade SBB att man förvärvar aktier motsvarande närmare 35 procent av kapitalet och rösterna i Amasten. Med SBB:s egna innehav om 18 procent landar ägandet på 53 procent och därmed kommer SBB att lägga ett budpliktsbud på resterande del.

Ni är storägare i Amasten sedan tidigare, har ni tittat länge på att köpa bolaget?

”Vi har varit aktieägare i Amasten under en längre tid så vi känner bolaget väl och känner oss trygga med tillgångarna”

Hur passar Amasten in i SBB?

”Amasten har knappt 8.000 hyresrätter och vi har innan det här förvärvet 18.000 lägenheter och det blir ett väldigt bra tillskott av hyreslägenheter och stärker vår position inom social infrastruktur i Norden. Vi är reda störst i Norden på förskolor, vi har en stark position inom äldreboende och nu stärker vi ytterligare vår position vad gäller svenska hyresrätter”

Vilka synergier finns det att hämta?

”Amasten har relativt höga finansiella kostnader och när vi integrerar verksamheten kommer vi att kunna minska administrativa kostnader och uppnå andra synergier. Det här är en win-win-affär där dagens aktieägare får bra betalt i dag och SBB:s aktieägare får in ett bolag som vi kommer att kunna ha synergier med och skapa mervärde”

Vilken finansiell påverkan kommer affären att få?

”Det är en affär som ligger rätt i vår strategi och det är klart att när affären är genomförd kommer det att bidra till att stärka intjäning per aktie, men det brukar vi göra och det är som det ska vara”

Transaktionen som görs till priset 13:30 kronor per aktie förväntas slutföras den 30 november. Säljare är ICA-handlarnas förbund och Gösta Welandson och den totala köpeskillingen uppgår till drygt 3,5 miljarder kronor.