Aktier SBB:s aktieköp i Entra och Heba är en konsekvens av att SBB har för mycket pengar i kassan och är inte en väg att stärka positionen inför ett eventuellt framtida övertagande av bolagen. Det säger SBB:s vd Ilija Batljan.

”Det är rent finansiella placeringar. Vi har en överlikviditet med 16 miljarder kronor, och då har vi valt att investera i bolag som vi känner väl”, säger SBB:s vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen efter att det blivit känt att bolaget köpt en post motsvarande 5 procent av kapitalet i Entra och 20,6 procent i Heba.

I november förra året lade SBB ett bud på norska Entra som sedermera höjdes men som trots det inte godtogs av tillräckligt många aktieägarna och i förra veckan drogs budet tillbaka. Köpet i Entra är inte, säger Ilija Batljan, ett sätt att flytta fram positionen inför ett eventuellt nytt försök att ta över det norska fastighetsbolaget.

”Nej, som jag sa så är det en rent finansiell placering. Vi kommer att köpa Entra när priset är rätt”.

På måndagen meddelade även Heba att de fått en ny ägare i form av SBB. Enligt Ilija Batljan kommer aktieköpen inte av att det inte finns något annat att köpa i samhällsfastighetssegmentet och han lovar att det kommer att komma fler förvärv.

”SBB är ett tillväxtbolag och vi kommer att fortsätta investera i hyresbostäder och samhällsfastigheter”, säger han.

Den lågräntemiljö som regerat de senaste åren har varit fördelaktig för fastighetsbolagen med tillgång till billigt kapital och låga avkastningskrav, vilket underlättat växt genom förvärv. De senaste veckorna har dock räntorna hamnat i fokus där uppgång i de amerikanska långräntorna fått världens börser att darra.

Men att räntorna ska stiga även i Sverige är inget som oroar förvärvsbolaget SBB:s vd.

”Ingen är gladare än jag om räntorna stiger, för det betyder att vi har återvänt till tillväxt i Norden och Europa.”

Med de två senaste köpen har SBB nu en aktieportfölj av nordiska noterade bolag som uppgår till 6,5 miljarder kronor, enligt Holdings ägardata.