Bästa korten på utlandssemestern

Publicerad 2015-05-27 06:20

Reseekonomi Sommarsemestrarna närmar sig med stormsteg. För den som ska resa utomlands kan det vara bra att ha ett riktigt bra bank- eller kreditkort i plånboken. Här listar vi de kort som har bra villkor vid betalningar och uttag utomlands.

Att stoppa in sitt kort i en uttagsautomat på utlandssemestern är förvisso ganska praktiskt. Men det kan bli en riktigt dyr historia om man inte ser upp. Inom EU får din kortutgivare visserligen inte ta ut en högre uttagsavgift än vad man tar ut i Sverige. Men tar du ut i automater utanför EU är det oftast förenat med extra avgifter.

Dessutom får kortutgivarna lägga på ett valutapåslag när du tar ut en annan valuta. Det gäller både inom EU och i resten av världen.

Hur dyrt kan det då bli? Du som till exempel har ett Collector Easycard Mastercard får du betala 4 procent i avgift eller minst 50 kr om du tar ut pengar i en automat utanför EU. Dessutom lägger Collector på 2 procent i valutaväxlingsavgift. Med andra ord betalar du sammanlagt en avgift på minst 6 procent när du tar ut pengar utomlands.

Dyrt kan det bli om du har ett kreditkort från Marginalen. Här är visserligen avgiften ”bara” 3 procent eller minst 35 kr per uttag utanför EU samt ett valutapåslag på 1,65 procent. Men till skillnad från andra aktörer så börjar Marginalen räkna ränta på kontantuttag från dag ett. Den räntefria period som man normalt har när man använder kreditkort finns alltså inte när man tar ut kontanter med Marginalens kreditkort. Istället får du betala en effektiv årsränta på 16,9 procent räknat från den dag du tar ut pengarna tills du betalt räkningen. 

Det finns förstås fler exempel på dyra kort men generellt sett får du räkna med att betala runt 3-4 procent i uttagsavgift plus ett valutapåslag på mellan 1,5 och 2,0 procent.

Men det finns förstås undantag. Har du ett Mastercard från ICA Banken betalar du ingen uttagsavgift i utländska automater. Valutapåslaget slipper du också. Den enda gång det kostar att använda kortet utomlands är när du tar ut kontanter över disk på banker och växlingskontor.

Liknande villkor har Coop MedMera Mer Mastercard. Inte heller detta kort har några uttagsavgifter eller valutapåslag när du tar ut pengar i automater. Över disk tillkommer dock en avgift.

Har du Santander Consumer Bank Mitt Kort Mastecard slipper du också uttagsavgifter och valutapåslag. Men helt gratis är det inte eftersom du får betala ränta från dag ett när du tar ut pengar i automat eller på växlingskontor.

Även Bank Norwegians Mastercard saknar uttagsavgift oavsett var i världen du tar ut pengar. Men valutapåslaget är 1,75 procent. Tar du dessutom ut pengar över disk börjar räntan ticka omedelbart. Fördelen är att du inte behöver betala någon årsavgift för kortet.

Med ett Skandiabanken Visa Bankkort eller Skandiabanken Visa Electron slipper du också uttagsavgifter, både i automater och över disk. Men valutapåslaget ligger på 1,65 procent.

Swedbank är den enda storbank som fått med ett kort på listan. Som kortnamnet (Swedbank Bankkort Visa Ung) antyder så är det bara unga människor som får ha kortet. Men om du är kvalificerad slipper du betala uttagsavgifter i utländska automater.

Tabell: Korten där uttagsavgiften i utländska automater utanför EU är 0 kr.

Kort Valutapåslag (%) Årsavgift (kr) Uttag över disk
Bank Norwegian – Norwegian-kortet MasterCard 1,75 0 0 kr i avgift/ränta från uttagsdatum
ICA Banken – Bankkort MasterCard 0 *240 35 kr
ICA Banken – Bankkort Online Maestro 0 *240 35 kr
ICA Banken – Bankkort Plus MasterCard 0 324 2 % lägst 35 kr
MedMera Bank – Coop MedMera Mer MasterCard 0 249 2 % lägst 35 kr 
Santander Consumer Bank Mitt Kort Mastercard*** 0 0 ***0 kr i avgift/ränta från uttagsdatum
Skandiabanken – Visa Electron 1,65 **240
Skandiabanken – Visa Bankkort 1,65 240
Swedbank – Bankkort Visa Ung 1,5 0 – 

*0 kr under 21 år och ICA Student
**0 kr 13-19 år
*** Även uttag från automat debiteras ränta från dag 1.

Källa: Konsumenternas Bank- och finansbyrå samt kortutgivarna själva

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons: 
Topp sex bästa kreditkorten